Ankara, sanatçı Metin Yurdanur’un ustalıkla işlediği heykellerle adeta bir açık hava müzesi gibi parlıyor. Türkiye’nin ilk sivil heykellerini yapan öncü heykeltıraşlardan biri olan Yurdanur, başta Ankara olmak üzere ülke genelinde ve yurt dışında gerçekleştirdiği anıt heykellerle tanınıyor. Ankara'nın simgeleri arasında yer alan eserleri ise onun sanata olan tutkusunun ve zengin kültür birikiminin izlerini başkentte bırakıyor.

Sanatçının, şehrin en bilinen alanlarından olan Abdi İpekçi Parkı’ndaki "Eller" heykeli ve Ankara Garı önünde yer alan "Miras" heykeli, başkent sakinleri ve ziyaretçilerin ilgisini çeken önemli eserlerden. Bu heykeller, sadece sanatsal bir anlatım değil, aynı zamanda Ankara'nın kimliğini yansıtan simgeler olarak kabul ediliyor.

KENTİN KİMLİĞİNİ YANSITAN ESERLER

1951 yılında Eskişehir’in Sivrihisar ilçesinde doğan Yurdanur, çocuk yaşlardan itibaren babasının demirci atölyesinde şekillendirdiği metallerle sanata adım attı. Gazi Eğitim Enstitüsü Resim-İş Bölümü mezunu olan sanatçı, öğretmenlik yaptığı dönemde bile sanatı bir yaşam biçimi olarak benimseyerek, heykelleriyle adından söz ettirmeye başladı.

1979’da Ankara Belediyesi tarafından şehri sanatla buluşturmak için başlatılan projede, heykel tasarımları kabul gören Yurdanur, bugün Ankara’nın dört bir yanına yayılmış olan eserleriyle şehri estetik bir güzellikle buluşturuyor. Metin Yurdanur’un çalışmaları arasında başkentin simgelerinden "Dayanışma" ve "İnsan Hakları Anıtı" gibi eserleri de bulunuyor.

Sanatçının kurduğu atölyesinde ürettiği bu heykeller, Ankara'nın tarihsel ve kültürel dokusuna farklı bir perspektif kazandırıyor. Ayrıca, Türkiye'nin çeşitli kentlerinde ve dünyanın dört bir yanında bulunan anıtları ile Yurdanur, sanatını ve fikirlerini sınırların ötesine taşımış durumda.

Metin Yurdanur Imzası

İşte ünlü sanatçının Ankara'ya kazandıkları:

1979- Ankara Garı 'Miras' heykeli 

1979- Abdi İpekçi Parkı 'Eller'heykeli 

1980- Batıkent 'Dayanışma' heykeli 

1989- Atakule 'Kaynak' heykeli 

1990 Batıkent 'Çocukların Kardeşliği' heykeli 

1991- Olgunlar Sokak 'Madenciler' heykeli 

1991- Cemre Park 'Dans' heykeli 

1992- Cinnah Caddesi 'Balerinler' heykeli 

1993- Muzaffer Sarısözen Anıtı 

1994- Maliye Bakanlığı Anıtı 

1995- Anayasa Mahkemesi Anıtı 

1997- GATA Anıtı

2000- Polatlı Duatepe Anıtı 

Gençlerbirliği, Ankaragücü’nü 1-0 mağlup ettti Gençlerbirliği, Ankaragücü’nü 1-0 mağlup ettti

2006- Çankaya Jose Marti Parkı 

2009- Gençlik Parkı - Cumhuriyet Anıtı 

Muhabir: TUĞBA AKKESEN