Ankara'da kamu görevlilerinin haklarını savunan sendikalar SAVDES-SEN ve TEÇSEN, bugün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde dört gün sürecek bir oturma eylemine başladı. Sendika temsilcileri, memurlara verilen fakat henüz yerine getirilmemiş vaatlerin takipçisi olduklarını belirtirken, yaşadıkları mali ve sosyal sorunları yüksek sesle dile getirdi. SAVDES-SEN Genel Başkanı Tuncay Cengiz, "Her geçen gün daha da zorlaşan ekonomik koşullarda, memurlar için temel ihtiyaçları karşılamak bile artık mümkün değil" diyerek sendika üyelerinin taleplerini paylaştı. Tuncay Cengiz, yaptığı açıklamada memurların ekonomik zorluklarla karşı karşıya olduğunu vurguladı. Artan yaşam maliyetleriyle birlikte çocuk okutmanın, kira ödemenin ve araba ya da ev sahibi olmanın adeta bir hayale dönüştüğünü belirten Cengiz, "Verilen sözleri tutma vakti geldi" diyerek taleplerini dile getirdi.

Memurlara Verilen Sözler Tutulmadı Bakanlık Önünde Oturma Eylemi Başladı! (1)

TALEPLER NELER?

SAVDES-SEN ve TEÇSEN üyelerinin, uzun süredir kamu personelinin mali ve sosyal haklarına yönelik düzenlemeler yapılması gerektiğini savunduklarını belirten Cengiz, mevcut talepleri arasında şu başlıkları sıraladı; 3600 ek gösterge, yardımcı hizmetler sınıfı, mülakatların kaldırılması, ek zam ve tazminatlar.

Güvenpark açıldı: Başkentiler değişimi nasıl buldu? Güvenpark açıldı: Başkentiler değişimi nasıl buldu?

"VERİLEN SÖZLERİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ"

Sendika üyeleri, kamu personelinin yaşam standartlarını artırmak adına mali yönetim sisteminin yeniden düzenlenmesi, bayram ikramiyeleri, lojman tazminatlarının güncellenmesi gibi talepleri sıraladılar. Ayrıca, 10 yıl hizmet süresini tamamlayan memurlara yeşil pasaport verilmesi, kamu mühendislerine özel haklar sağlanması ve kamu yönetici personeline görev tazminatı verilmesi gibi hak talepleri de gündeme getirildi. Dört gün boyunca devam edecek oturma eyleminin ardından, 7 Kasım 2024 Perşembe günü bir basın açıklaması yapacaklarını duyuran . SAVDES-SEN Genel Başkanı Tuncay Cengiz, çözüm elde edilene dek eylemlerini kararlılıkla sürdüreceklerini vurguladı. Cengiz, "İnsanca yaşamak ve hak ettiğimiz saygıyı görmek istiyoruz. Verilen sözlerin takipçisi olmaya devam edeceğiz" diyerek yetkililere çağrıda bulundu.

Memurlara Verilen Sözler Tutulmadı Bakanlık Önünde Oturma Eylemi Başladı! (2)

“MASTERCHEF’İN JURİ ÜYELERİ KAMUDA İŞE BAŞLASA VASIFSIZ KABUL EDİLECEKLER” 

Kamu kurumunda aşçı olarak görev yapan Arslan Güz, kamu kurumlarında çalışan aşçıların karşı karşıya kaldığı haksız uygulamaları dile getirerek taleplerini açıkladı. Güz, kamuya alınırken mesleki yeterlilik ve diploma şartı arandığını, ancak işe başlandıktan sonra bu niteliklerin göz ardı edilerek hizmetli sınıfında değerlendirildiklerini belirtti. Güz, mesleğinde yaşanan sıkıntıları ve taleplerini şu sözlerle ifade etti: 

“Kamu kurumlarında işe alımlarda teknik diploma isteniyor, yani meslek sahibi olmamız bekleniyor. Meslek liselerinin yiyecek-içecek bölümü, iki yıllık ön lisans ve dört yıllık gastronomi bölümü mezunu olmamız şart koşuluyor. Ancak işe başladıktan sonra, bizleri vasıfsız olarak hizmetli sınıfında çalıştırıyorlar. Bu durumda bugün aşçılık yaptırabiliyorlar, yarın çaycılık, ertesi gün kalorifercilik, bir sonraki gün ise paspas yaptırabiliyorlar. Bizim talebimiz, mesleğimizi yapabilmek. Aşçıyım, insanların sağlığıyla ilgileniyorum. Kendi alanımda, aldığım eğitime uygun şekilde çalışmak istiyorum. Bu konuda bir yasa çıktı, fakat şu an kamuda uygulanmıyor. 3 bin 795 sayılı kanun, bizi teknik hizmetler sınıfında tanımlıyor, ancak bu hakkımızı kullanamıyoruz. Yasa Meclis’te kabul edildi, fakat bürokratlar uygulamıyor. Cumhurbaşkanımız ‘Çocuklarınızı meslek liselerine gönderin’ diyor. Ancak meslek lisesi mezunu bir aşçı, kamuda vasıfsız sayılıyor. Böylelikle meslek lisesi okuyup aşçılık mezunu olmamın da bir anlamı kalmıyor. Ben hem alaylıyım hem okulluyum ama kamuda vasıfsız sayılıyorum. Bugün MasterChef'teki Somer Şef ve Mehmet Şef bile kamu kurumunda işe başlasalar, vasıfsız kabul edilecekler.” 

Muhabir: KÜBRA AÇIKGÖZ