Memur-Sen tarafından düzenlenen “Emek, Dijitalleşme ve Sosyal Adalet Uluslararası Kongresi”, 41 ülkeden 50 konfederasyon, 3 uluslararası örgüt ve 200 sendikacıyı Ankara’da bir araya getirdi. Dijitalleşme ve yapay zekâ çağında emeğin geleceğinin tartışıldığı kongrede, emek ve sosyal adalet vurgusu ön plana çıktı.
Memur-Sen Genel Merkezi’nde gerçekleşen kongrede konuşan Genel Başkan Ali Yalçın, teknolojik dönüşümün insanı ve emeği yücelten bir yaklaşımla sürdürülmesi gerektiğine dikkat çekti. Yalçın, “Dijital çağ insanı yüceltmeli, emeği ezmemeli. Gelir adaletsizliği kronikleşmiş bir sorun haline geldi. 2024 yılında servetin yüzde 54’ü, yalnızca yüzde 1’lik bir kesimin elinde. Geriye kalan yüzde 99 ise pastadan çok küçük bir pay alıyor. Bu dengesizlik, tüm dünya emekçilerinin ortak meselesidir” ifadelerini kullandı.
EMEK ALGORİTMAYLA ÖLÇÜLEMEZ
Yalçın konuşmasında, uzaktan çalışma, e-ticaret ve dijital platformların yeni iş alanları sunduğunu ancak bu alanlarda adil gelir dağılımının sağlanmasının şart olduğunu belirterek, “Emek bir algoritmayla ölçülemez. İnsan, servetle kıyaslanamaz. Yüzde 99’un alın teriyle kurulan bir dünya, yine yüzde 99’a ait olmalıdır. Bu dünya, yalnızca yüzde 1’in hizmetine sunulmamalıdır,” dedi.
Türkiye’de emek alanında atılan olumlu adımlara da değinen Yalçın, kamu çalışanlarına yönelik yapılan kadro düzenlemeleri, taşeron işçilere sağlanan güvence ve engelli memur istihdamındaki artışın önemine vurgu yaptı. “Platform çalışanlarından dezavantajlı gruplara kadar geniş bir çerçevede emeğe dokunan politikaların hayata geçmesi, geleceğe dair umut veriyor” ifadelerini kullandı.
Kongre, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın konuşması ve toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.