Son dönemde tatil bölgelerinde ve restoranlarda artan fiyatlar, hizmet kalitesindeki düşüş ve menülerdeki pahalılık nedeniyle birçok mekan boş kalmaya başladı. MasterChef jürisi Mehmet Yalçınkaya, özellikle Bodrum ve Çeşme gibi tatil yerlerinde menülerin kontrolsüz bir şekilde pahalılaştığını belirtti. Bu durum, müşterilerin restoranlardan uzaklaşmasına ve dışarda yemek yemekten çekinmelerine yol açtı.

"FAZLA PERSONEL VE İSTİHADAM FİYATI ETKİLİYOR"

MasterChef jürisi Mehmet Yalçınkaya, restoranlardaki fiyat artışları ve eleştirilere "cost control" programlarının etkisini vurgulayarak yanıt verdi. Yalçınkaya, restoranların maliyetleri ve yemeğin reçetesi üzerinde titizlikle durduklarını, bu sayede fiyatları belirlediklerini belirtti. Ancak sektördeki bazı kişilerin uyanıklık yaparak pahalı fiyatlarla hizmet sunduğunu ve bunun sektöre zarar verdiğini dile getirdi. Yalçınkaya, uzun yıllardır emek veren restoran işletmecilerinin adil olmayan şekilde kazıkçı gibi görüldüğünü ve bu durumu hak etmediklerini vurguladı. Restoranların kaliteli malzemeler kullandığını, fazla personel istihdam ettiğini, yüksek kira ve vergi ödediğini belirterek, bu unsurların da fiyatları etkilediğini ifade etti.

"ASGARİ ÜCRETLİ ÇALIŞAN ELEMAN BULANMUYOR"

Restoran sektöründe ciddi eleman açığının olduğunu belirten Mehmet Yalçınkaya, bu durumun yılda üç kez zam yapılmasına neden olduğunu ifade etti. Asgari ücretle çalışan eleman bulunmadığını söyleyerek sektördeki en büyük sorunun bu olduğunu vurguladı. İkinci büyük sorunun ise maliyetler olduğunu, bunların arasında doktorlar, hijyen, buklet gibi unsurların da bulunduğunu dile getirdi. Yalçınkaya, sektördeki bu algıdan rahatsız olduklarını belirtti.

"ENFLASYONUN DÜŞMESİ GEREKİYOR"

Reha Tartıcı'nın müşterinin alım gücünün düştüğünü ve bu durumla nasıl mücadele edileceğini sorması üzerine Yalçınkaya, enflasyonun düşmesi gerektiğini belirtti. Pandemi sürecinde üretimin düştüğünü ve ithalatın arttığını dile getirerek, lüks restoranlarda kullanılan malzemelerin yüzde 50'sinin ithal olduğunu söyledi. Ürün arzının azalmasıyla talebin artması sonucu fiyatların yükseldiğini ve bu durumun önlenmesi için üretimin artırılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin her bölgesinden ürünün gelmesinin lojistik maliyetlerinin artmasına neden olduğunu ekledi.

Çağla Altunkaya’dan beklenen hamle: Soyadını Ilıcalı yaptı Çağla Altunkaya’dan beklenen hamle: Soyadını Ilıcalı yaptı

"PANDEMİ SONRASI MALİYET ARTTI"

Mehmet Yalçınkaya, sektördeki birçok esnafın ürünleri mecburen vadeli alması sorununa dikkat çekti ve bu durumun fiyatlara yansıdığını belirtti. Bu sıkıntının sadece lüks restoranlarla sınırlı olmadığını, esnaf lokantaları ve kebapçıları da etkilediğini vurguladı. Pandemi sonrası maliyetlerin arttığını, ülkedeki yüksek enflasyonun da işleri daha da zorlaştırdığını ifade etti. Örnekle destekleyerek, 2020 yılında İstanbul'daki restoranlarında kilosunu 130 TL'ye aldıkları bonfilenin bugün 785 TL'ye mal olduğunu belirtti.

"ÜLKENİN GIDA POLİTİKASINA İHTİYACI VAR"

Yalçınkaya, kazıkçı ya da fırsatçı algısının sosyal medyada paylaşılan adisyonlar üzerinden oluştuğunu söyledi. Bu adisyonlarda genellikle restoranda tüketilen lüks ürünlerin fiyatlarının yer aldığını, bu durumun algı oluşturduğunu belirtti. Ülkede ciddi bir gıda politikasına ihtiyaç olduğunu düşündüğünü ekleyerek, düzenli bir gıda politikası oluşturulmazsa sorunların uzun süre devam edeceğini ifade etti.

Kaynak: Haber Merkezi