Ankara’da Bülten Sokak’ta bulunan Cin Ali Müzesi’nde, Hasanoğlan Köy Enstitüsü mezunu bir ilkokul öğretmeni olan Rasim Kaygusuz ve ailesinin, ‘eğitime adanmış’ hayatı ve bu ailenin Cin Ali ismindeki hayali çocuklarının milyonlarca çocuğa okumayı öğretmesi için neler yaptığı anlatılıyor.

Meğer Bizim Cin Ali Ankaralıymış! Rasim Öğretmen'in Eğitim Mücadelesi Bu Müzede Anlatılıyor (2)-2

Cin Ali Müzesi, sizi çocukluğunuza götürmekle kalmıyor, Ankara’nın tarihine de bir yolculuğa çıkarıyor.

Cin Ali maceralarının, Rasim Öğretmen ve ailesinin oturduğu Bahçelievler’den ülkenin dört bir yanındaki çocuklarla nasıl buluştuğunu aktaran müzenin her bir odası hayretler içerisinde bırakıyor.

Meğer Bizim Cin Ali Ankaralıymış! Rasim Öğretmen'in Eğitim Mücadelesi Bu Müzede Anlatılıyor (1)-1

2005 yılında ‘ömrünü doldurduğu gerekçesi ile ilk öğretim müfredat programından’ kaldırılan Cin Ali, 2019 yılında açılan bu müzede hala yaşamaya devam ediyor.

Müzeye gelen ziyaretçilerin her biri, müzenin rehberleri tarafından gezdirilerek, Kaygusuz ailesinin eğitime yapmış olduğu katkı ve Cin Ali’nin hikayesi özenle anlatılıyor.

Meğer Bizim Cin Ali Ankaralıymış! Rasim Öğretmen'in Eğitim Mücadelesi Bu Müzede Anlatılıyor (2)-1

1968 kuşaklarından 2000’lı yılların öğrencilerine kadar, ailecek gezilebilecek bu müzede, günümüz öğrencileri de Cin Ali’yle tanışmaya devam ediyor. Tekrar siyah önlüğü giyerek, kara tahtanın karşısına geçmek bile mümkün!

Ayrıca müze, minik ziyaretçilerine büyük bir alan açarak, bir müze kuralı olarak bilinen ‘dokunmayın’ yasağını da tamamen ortadan kaldırmış durumda.

Meğer Bizim Cin Ali Ankaralıymış! Rasim Öğretmen'in Eğitim Mücadelesi Bu Müzede Anlatılıyor (4)

“CİN ALİ BİZİMDİR”

Cin Ali Müzesi’nin rehberi Çiğdem Çiçek Akay, misyonlarının Cin Ali’nin hikayesini gelecek kuşaklara aktarmak olduğunu söyleyerek, müzenin kurulma hikayesini polatlipostasi.com’a anlattı.

Meğer Bizim Cin Ali Ankaralıymış! Rasim Öğretmen'in Eğitim Mücadelesi Bu Müzede Anlatılıyor (1)

MÜZENİN KURULUŞ HİKAYESİ

Müzeci ve Rehber Akay, “Cin Ali Müzesi 1 Kasım 2019 yılında kapılarını açtı. 2005 yılında Milli Eğitim Bakanlığı sistemde bir değişikliğe gidiyor, fiş sistemi kaldırılarak yerine ses temelli sistem gelecek. Sistem değişikliğini halka anlatma kısmını ise gazeteler üstleniyor. Gazetelerde ise şu şekilde bir başlık atılıyor, ‘Cin Ali efsanesi tarihe karışıyor.’ Bu başlık ise çok iddialı bir başlık oluyor. Sanki Cin Ali kitapları kaldırılıyor gibi bir izlenimi var ama alt metni aslında sistem değişikliğini anlatmaktı. Bu başlık, müzenin kuruluş hikayesini başlattı. Ertesi gün başka bir gazetede ‘Cin Ali bizimdir’ ifadesinde bir başlık atılır ve Cin Ali artık daha fazla gündemde yer alır. Birçok yayın organında da Cin Ali gündeme gelir” dedi.

Meğer Bizim Cin Ali Ankaralıymış!

“CİN ALİ ASLINDA BİR KÜLTÜREL MİRAS”

Müzenin, Öğretmen Rasim Kaygusuz’un kızları Nevin Kaygusuz ve ablası Nesrin Kaygusuz tarafından kurulduğunu söyleyen Akay, “Cin Ali, basında bu şekilde gündeme gelince, abla-kardeş fark ediyorlar ki Cin Ali aslında bir kültürel miras. Cin Ali’yi gelecek kuşaklara nasıl aktarırız diye düşünmeye başlıyorlar. 2016’da önce Cin Ali Eğitim ve Kültür Vakfı’nı kurdular. Akabinde 2018’de bir çocuk kütüphanesini ardından 2019’da Cin Ali Müzesi’ni açtılar” şeklinde anlattı.

Meğer Bizim Cin Ali Ankaralıymış! Rasim Öğretmen'in Eğitim Mücadelesi Bu Müzede Anlatılıyor (1)5

“CİN ALİ KİTAPLARI ANKARA KOKAR”

Cin Ali kitaplarının aslında Ankara Bahçelievleri’ni anlattığını söyleyen Akay, “Cin Ali kitapları Ankara kokar çünkü aile, Ankara’da Bahçelievler’de Deneme Lisesi’nin çaprazında oturur. Cin Ali kitaplarındaki çizimlerde, 5.Cadde’de bulunan Metin Oktay Parkı olarak bilinen geçmişte Filli Bahçe olarak geçen park yer alır. Yazar o çevrede oturduğu için tüm görseller biraz da Bahçelievler’i anlatır. Hatta müzemizde Cin Ali’nin gözünden dönemin Ankara’sına tanık oluyoruz” ifadelerini kullandı.

Meğer Bizim Cin Ali Ankaralıymış! Rasim Öğretmen'in Eğitim Mücadelesi Bu Müzede Anlatılıyor (3)

ÇOCUKLAR DOYA DOYA OYNAYABİLİYOR

Rehber Çiğdem Çiçek Akay, müzenin etkileşimli bir müze olduğunu söyleyerek, çocukların çok sevdiğini belirtti. “Yazarımız kitapları yazmadan önce oyunlu okuma gereçlerini yapar. Daha sonra kitapları çıkar” diyen Akay, “Müzede de Rasim Öğretmenin bu oyunlu okuma gereçlerini tasarladığımız ve sergilediğimiz bir oda var. Bu odada çocukların rahat bir şekilde, eğlenerek eğitici oyunlar oynamasını istedik ve bu şekilde düzenlendi. Bu alanda çocuklar doya doya rahat bir şekilde okumalarını yapabiliyorlar, kelime tombalalarını oynayabiliyorlar. Esnek bir şekilde etkileşimli ve dokunarak gezebildikleri bir alan oluyor” diye anlattı.

Pazartesi hariç haftanın her günü saat 10.00 ila 18.00 arasında ziyaretçilerini ağırlayan Cin Ali Müzesi, anlatıma dayalı bir müze olduğu için son ziyaretçisini 17.30’da alıyor.

Haber: Gizem Tuğçe BAYHAN