Türkiye’nin tahıl ambarı Polatlı’da özellikle kış aylarında hava sıcaklıklarının yüksek olması, yağış miktarının geçtiğimiz yıllara göre düşük olması ve kar yağışının az olması nedeniyle Polatlı çiftçisi tarımsal kuraklık endişesi yaşıyordu. Uzmanlar tarımsal kuraklığın söz konusu olmadığını söylese de çiftçiler karamsardı. Mart ayıyla birlikte gerçekleşen yoğun yağışlar çiftçiyi son derece memnun etti.

Polatlı, Türkiye’nin en kaliteli buğday ve arpanın üretildiği bir merkez konumunda. Polatlı çiftçisi, hava sıcaklıklarının yüksek olması, yağış miktarının geçtiğimiz yıllara oranla düşük olması ve kar yağışının çok az olamsı nedeniyle tarımsal kuraklık korkusu yaşıyor. Ancak buğday ve arpanın istediği zamanda istediği miktarda yağışı aldığını ifade eden uzmanlar Polatlı’da tarımsal kuraklığın söz konusu olmadığını belirtiyor. Mart ayının başından beri aralıklarla yağan, son haftada da neredeyse her gün gerçekleşen yağışlar Polatlı çiftçisini oldukça memnun etti.

MART AYI YAĞIŞLA BİRLİKTE GELDİ

Geçtiğimiz hafta yoğun bir şekilde gerçekleşen yağışlar tarlalar için oldukça sevindirici. Yağış bekleyen Polatlı çiftçisi yağışların gelmesi sonrası rahat bir nefes almış durumda. Buğday ve arpanın çimlenmesi ve kardeşlenmesinde herhangi bir sıkıntı yaşanmazken tarlalardaki ürünün istediği tek şey yağış. Mart ayı başından beri aralıklarla son haftada ise neredeyse hergün gerçekleşen yağışlar iyi durumda.

NİSAN VE MAYIS YAĞIŞLARI SON DERECE ÖNEMLİ

Geçtiğimiz yılın Ocak ayında 31,6 mm yağış gerçekleşirken 2023 yılı Ocak ayında 8,2 mm yağış gerçekleşti. 2022 yılı Şubat ayında 45,0 mm yağış gerçekleşirken bu yıl 9,0 mm yağış gerçekleşti. Son 11 yılın ortalamasına göre Ocak ayında 56,0 Şubat ayında ise 43,5 mm yağış gerçekleşiyor. 2023 yılında yağışlar ortalamanın da altında kalırken Mart ayında yağışlar iyi gerçekleşti. Mart ayı başından beri aralıklarla iyi yağış gerçekleşti. Son haftada ise neredeyse her gün yağış gerçekleşti. Geçtiğimiz yıl Mart ayında 25,2 mm yağış gerçekleşirken bu yıl bu rakım çok üstüne çıktı. Buğday ve arpanın en çok yağış istediği zaman olan Nisan ve Mayıs ayında da 25’er mm yağış gerçekleşmesi halinde Polatlı’yı iyi bir sezon bekliyor olacak.