Fırsatçılar, denetimlerden kaçmak için yeni yöntemler geliştiriyor. Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, fırsatçıların fahiş fiyat artışlarından kaçmak için kullandığı bu yeni stratejiyi açıkladı.

FIRSATÇILARIN TUZAĞINA YENİ STRATEJİ 

Ağaoğlu, geçen yılın son günlerinde, bakliyat ve meyve-sebze gibi ürünlerde asgari ücret artışı gerekçe gösterilerek yapılan zamların ardından, bazı ürünlerde etiket değişikliklerinin "31 Aralık 2024" gibi ileri bir tarihe konduğunu belirtti.

"31 Aralık’ta ne oldu da zam yaptılar?" diye soran Ağaoğlu, bu tarz uygulamaların artan fahiş fiyat denetimlerinden kaçmak için geliştirilen bir yöntem olduğuna dikkat çekti. Fahiş fiyat artışları yerine, bazı marketler ve firmalar, fiyatları küçük artışlarla, birkaç gün veya hafta içinde aşamalı olarak yükseltiyor. Böylece, büyük bir zam yapılmış gibi görünmeden fiyatlarda yükselmeler sağlanıyor.

Ağaoğlu, bir tüketicinin yaşadığı durumu örnek vererek, yumurta fiyatlarının bir hafta içinde 120 liradan 130 liraya, sonra 150 liraya çıktığını, satıcının da önümüzdeki haftalarda fiyatın 180 liraya yükseleceğini söylediğini aktardı. Bu tür fiyat artışlarının zaman içinde küçük eklemelerle yapılmasının, büyük zam yapılmış gibi görünmemesini sağladığını vurguladı.

Mamak’ta Sürüsüne Bereket Proje Mamak’ta Sürüsüne Bereket Proje

CEZA ÜRÜN BAŞINA 10 KATINA ÇIKABİLİR 

Tüketicilere, etiketlerdeki fiyat değişikliklerine dikkat etmeleri çağrısında bulunan Ağaoğlu, anormal fiyat artışları tespit edenlerin, Ticaret Bakanlığı’na bağlı Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu'na başvurmalarını önerdi. Ayrıca, yerel ve zincir marketlerin cezalandırılmasında tüketicilerin büyük rol oynadığını belirterek, bu yıl uygulamaya konan ceza miktarlarının 80 bin ila 800 bin lira arasında değiştiğini ifade etti. Zincir marketlerin ülke genelinde yaptığı artışlar için ise cezanın ürün başına 10 katına kadar çıkabildiğini kaydetti. Ağaoğlu, tüketicilerin en büyük denetçi olduğunu ve bu tür ihlallerin önlenmesi için aktif rol oynamalarını istedi.

Kaynak: İHA