ATO Başkanı Baran, Seramik ve Vitrifiye Sektör Temsilcileriyle Bir Araya Geldi ATO Başkanı Baran, Seramik ve Vitrifiye Sektör Temsilcileriyle Bir Araya Geldi

Eğitim Sen öncülüğünde Mamak Laik Bilimsel Eğitim Platformu, okullardaki hijyen sorunlarının çözülmesi, temizlik ve güvenlik personeli eksikliklerinin giderilmesi, ve İş Gücü Uyum Protokolü'nün iptal edilmesi için bugün Mamak Abidinpaşa Anadolu Lisesi önünde toplandı. Platform üyeleri ve veliler, okulların hijyen ve güvenlik açısından daha sağlıklı hale getirilmesi gerektiğini vurgulayarak, personel ihtiyacının kalıcı kadrolarla karşılanması çağrısında bulundu.

Eğitimde Hijyen Ve Güvenlik Krizi!

Mamak’taki protestoya öncülük eden Eğitim Sen ve Mamak Laik Bilimsel Eğitim Platformu, okullardaki hijyen ve güvenlik sorunlarına dikkat çekti. Konuşma yapan Ankara Eğitim Sen 1 No’lu Şube Başkanı Mehmet Aydoğdu, okulların temizliğinde ve güvenliğinde ciddi açıklar olduğunu belirtti. Aydoğdu, özellikle İş Gücü Uyum Programı’nın yarattığı sorunları eleştirerek, bu programın emek sömürüsüne dayalı ve yetersiz bir model olduğunu vurguladı. Aydoğdu, 29 Ağustos 2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan İş Gücü Programları Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik ile temizlik ve güvenlik personelinin haftada 3 gün çalıştırılacağını ve günlük 566 TL ödeme yapılacağını ifade etti. Programın, ilk haftadan itibaren bir kriz haline geldiğini vurguladı.

"SALGIN HASTALIKLARA DAVETİYE ÇIKARTILIYOR"

Aydoğdu, programın ucuz iş gücüne dayalı olduğunu ve çalışanların emeklilik haklarının gasp edildiğini belirtti. İşkur ve Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından yapılan duyurulara rağmen, bu şartlar altında çalışacak yeterli personel bulunamadığı için okulların hijyen ve güvenlik önlemleri yetersiz kaldığını vurgulayarak bu durumun, özellikle öğrenci sağlığı açısından ciddi riskler taşıdığını belirtti. Aydoğdu, "Haftanın 5 günü eğitim verilen okullarda, sadece 3 gün çalışacak personelin yeterli hijyen koşullarını sağlayamayacağı açık bir gerçek. Pandemi döneminde edindiğimiz acı deneyimler, hijyenin ne kadar kritik olduğunu bize gösterdi. Bu şartlarda salgın hastalıklara davetiye çıkarılıyor" dedi.

"EĞİTİMDEN TASARRUF OLMAZ"

Aydoğdu, "İşinin uzmanı kamu emekçilerinin kadrolu ve güvenceli bir şekilde okullarda çalıştırılması, öğrencilerimizin ve öğretmenlerimizin sağlıklı bir ortamda eğitim görmesi için temel bir zorunluluktur. Bugün burada toplanan bizler, bu talebimizi bir kez daha yüksek sesle dile getiriyoruz. Eğitimden tasarruf olmaz, çünkü eğitim bu ülkenin geleceğidir" dedi. Eylemciler, eğitimde hijyen ve güvenlik sorununun ancak kalıcı ve kadrolu personel istihdamıyla çözülebileceğini savundu. Eğitim Sen, okullara kalıcı yardımcı personel alınması için acil adımlar atılması gerektiğini ve bu personelin güvenceli bir biçimde istihdam edilmesini talep ediyor.

Muhabir: KÜBRA AÇIKGÖZ