İstanbul'da bir zincir giyim mağazasında 2014-2019 yılları arasında satış danışmanı olarak çalışan Gökhan A., son maaşı 4 bin 400 lira iken bedelli askerlik yapmak için istifa etti. İş yerinden 20 bin lira kıdem tazminatı talep eden işçinin bu isteği, işveren tarafından "İş kaybı olmayacak, 21 gün boyunca ücretsiz izinli sayılacak" denilerek reddedildi. Uzlaşma sağlanamayınca Gökhan A., avukatı Cemil Albayrak aracılığıyla mahkemeye başvurdu.
İki Mahkeme Farklı Kararlar Verdi
Bu sırada Adana'da benzer bir davada mahkeme, istifa halinde kıdem tazminatı alınabilecek durumları (emeklilik, evlilik, askerlik) sıralayarak bedelli askerliğin muvazzaf askerlikten farklı olmadığını belirtmiş ve işçinin lehine karar vererek işvereni kıdem tazminatını ödemeye mahkum etmişti. Ancak Gökhan A.'nın davasında İstanbul İş Mahkemesi, bedelli askerlikte iş kaybının amaçlanmadığını ve 21 gün izinli sayılabileceğini belirterek işçinin tazminat alamayacağına hükmetmişti.
Bölge Adliye Mahkemesi'nden İşçi Lehine Emsal Karar
Dosyayı inceleyen İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin kararını bozarak emsal bir karara imza attı. Daire, işçinin muvazzaf askerlik hizmetini yapmak için işinden ayrılmak zorunda olduğunu, bedelli askerlikle ilgili düzenlemede işçinin ücretsiz izinli sayılacağının belirtildiğini ancak İş Kanunu'nda muvazzaf askerlik hizmeti dolayısıyla iş sözleşmesini fesheden işçinin kıdem tazminatına hak kazanacağının düzenlendiğini aktardı.
"Bedelli de Muvazzaf Askerlik Kapsamında Değerlendirildi"
Daire kararında, "Bu durumda işçi, belirtilen bu hükümden yararlanarak bedelli için dahi olsa iş sözleşmesini feshettiğinde kıdem tazminatı talep hakkına sahiptir" ifadelerine yer verdi. Davacı işçinin kıdem tazminatının ödenmesi gerektiğine hükmeden Daire, yerel mahkemenin kararını bozarak dosyayı yeniden görülmesi için mahkemeye iade etti.
Kararı SABAH'a değerlendiren Avukat Cemil Albayrak, kıdem tazminatına hak kazanma şartlarını hatırlatarak, bedelli askerliğin de muvazzaf askerlik kapsamında değerlendirilmesi sebebiyle müvekkilinin kıdem tazminatına hak kazandığı kanaatine varıldığını belirtti.