Anadolu'da asırlardır sevilerek tüketilen kuruyemişlerden bir tanesi olan leblebi, ülkemiz başta olmak üzere tüm dünyada tüketiliyor. Türkiye'nin leblebi üretiminde öne çıkan üç önemli merkez olan Çorum, Denizli'nin Serinhisar ve Kütahya'nın Tavşanlı ilçeleri, coğrafi işaret tescilleriyle kalite ve lezzetlerini tescillemiş durumda. Bu şehirler, geleneksel yöntemlerle ürettikleri leblebilerle hem iç hem dış pazarda satışa sunuyor. Fakat, Ankara'nın Güdül ilçesinde yaşayan vatandaşlar, leblebisinin ilk kez Güdül'de keşfedildiğini söyledi.
"GÜDÜL'DE ATA MESLEĞİ YOK OLACAK"
Günümüzde Güdül'de leblebi üreticiliği son demlerini yaşıyor. İlçede yalnızca, iki kişi leblebi üretimini devam ettiriyor. Son leblebi üreticilerinden biri olan Tahsin Ökmen, leblebi üreticiliğinin babadan toruna geçen, geleneksel bir meslek olduğunu ifade etti. 7 Yaşından beri leblebi üretimhanesinde çalışmaya başladığını söyleyen Ökmen dedesinin, babasının, abisinin ve en sonda kendisinin bu mesleği yapmaya başladığını söyledi. Kendi oğullarına ve torunlarına bu mesleği yaptıramadığını ifade eden Ökmen "Biz hayata gözlerimizi yumunca Güdül'de ata mesleği yok olacak" dedi.
"LEBLEBİ ÜRETİCİLİĞİNDE USTALIK GÜDÜL'DEN GİTME"
Leblebinin ana vatanının Güdül olduğunu söyleyen Ökmen, Çorum'da ve leblebi ile ünlü olan diğer illerin vatandaşlarının Güdül'deki leblebicilerin yanında çalışıp tekrardan Çorum'a dönüp bu mesleği devam ettirdiklerini söyledi. "Leblebi üreticiliğinde ustalık Güdül'den gitme" diyen Ökmen, Çorum'un yol güzergahı olarak daha elverişli bir konumda olması sebebi ile Çorum leblebisinin isim yaptığını söyledi.
LEBLEBİNİN GÜDÜL'DE KEŞFEDİLİŞ HİKAYESİ
Tahsin Ökmen'in yanına da leblebi üretiminde çalışan Hamdi Akdoğan, leblebiyi ilk keşfeden kişinin Şeyh Murat Gazi olduğunu söyledi. "Leblebi ilk kez Güdül'de keşfedildi" diyen Akdoğan, Şeyh Murat Gazi'nin leblebiyi nasıl keşfettiğini şu sözlerle açıkladı:
"Leblebinin hikayesi, Güdül ilçesine ve Güdüllü Şeyh Murat Gazi’ye dayanır. Herkes ekin ve arpa alırken, Şeyh Murat Gazi nohut almayı tercih etmiş. Ancak aldığı nohutlar elinde kalınca nasıl değerlendireceğini düşünmeye başlamış. Nohutları pişirmeye çalışmış, ancak sert oldukları için bir türlü istediği sonuca ulaşamamış. Çaresizlik içinde nohutların başında ağlamaya başlayan Şeyh Murat Gazi’nin gözyaşları, tesadüfen nohutların üzerine dökülmüş. Bu sırada nohutların kabuklarının soyulmaya başladığını fark etmiş. Nohutların kabuklarını soyduktan sonra tekrar ısıtmayı deneyen Şeyh Murat Gazi, ortaya daha lezzetli bir ürün çıktığını keşfetmiş. İşte bu şekilde kavrulmuş leblebi ortaya çıkmış. Güdül’de üretilen leblebiler, köy köy dolaşan çerçiciler aracılığıyla çevre bölgelere ulaşmaya başlamış. Çerçiciler, Güdül’den leblebi satın alarak başka şehirlerde satmaya başlamışlar. Ancak zamanla, leblebinin maliyetini düşürmek isteyen bu kişiler, leblebi yapımını öğrenmiş ve kendi şehirlerinde üretime başlamışlar. Bu süreç sonunda Güdül leblebisi, Çorum leblebisi adıyla ün kazanmış. Böylelikle, leblebi Güdül’de icat edilmesine rağmen, meşhur eden şehir Çorum olmuş."