Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerini atan dönem, şüphesiz Kurtuluş Savaşı'dır. Bu savaş, Türk milletinin adım adım özgürlük mücadelesinin en şanlı ve en zorlu anlarından birini temsil eder. Kurtuluş Savaşı'nın muhteşem kahramanlarını anmak için inşa edilen çok sayıda eser vardır. Ancak Ulus Zafer Anıtı minnettarlığımızı en güçlü şekilde ifade eden anıtlardan biridir.

24 Kasım 1927 yılında açılışı gerçekleşmiştir

Ankara'nın en eski mahallesi! İşte isminin arkasında yatan gizemli hikaye... Ankara'nın en eski mahallesi! İşte isminin arkasında yatan gizemli hikaye...

Ulus Zafer Anıtı, Ankara'nın sembol yapılarından biri olarak göze çarpar. Ankara'nın Altındağ İlçesindeki Ulus Meydanında yer alan anıtın, 24 Kasım 1927 tarihinde açılışı yapılmıştır. Çevresindeki simge yapılarla da özdeşleşen bu anıt, hem Cumhuriyet'in hem de Ankara'nın ilk akla gelen  eserlerinden biri hale gelmiştir. İlk açıldığı dönemde "Yeni Gün Anıtı" olarak da bilinen eserin mimarı Avusturyalı Heinrich Krippel'dir. 

Zafer Anıtı, bir kaidenin üstünde yükselen Atatürk heykeli ile bunun etrafına üçgen planlı olarak yerleştirilmiş üç heykelden oluşur.

*Silah arkadaşlarını cepheye yönlendiren Mehmetçik heykeli 

*Polatlı yönünden gelmekte olan düşmanı gözetleyen Mehmetçik

*Cepheye mermi taşırken tasvir edilen Türk kadını

Türk askerini temsil etmesi adına iki tane, bir tane de Anadolu kadınının fedakarlıklarını göstermek amaçlı Türk kadını heykeli olmak üzer üç heykel mevcuttur. 

Zafer Anıtı, şehir merkezindeki en eski meydanda yer almasının yanı sıra, kendisini çevreleyen cumhuriyet döneminin diğer yapılarıyla olan mekansal ilişkisi sayesinde zamanla Ankara'nın en önemli sembollerinden biri haline gelmiştir.

Haber: Tuğba Akkesen 

Editör: Tuğba Akkesen