Kurban Eti Nasıl Saklanmalı Ve Tüketilmeli Uzmanından Altın Tavsiyeler (1)

Kurban pazarlarında hareketliliğin yanı sıra evlerde de bayram telaşı başladı. Vatandaşlar kurban etlerinin uzun süre nasıl sağlıklı bir şekilde muhafaza edileceğinin yollarını ararken, Ankara’da 20 yıldır kasaplık yapan Kasap Mehmet Karataş, kurban etinin saklanması ve muhafaza yöntemleri hakkında polatlıpostası.com’a açıklamalarda bulundu. 

Kurban Eti Nasıl Saklanmalı Ve Tüketilmeli Uzmanından Altın Tavsiyeler (2)-1

KURBAN KESİLDİKTEN SONRA İLK OLARAK NE YAPILMALI? 

Kasap Mehmet Karataş, kurban kesiminde profesyonel kasapların önemini vurgulayarak, "Kurbanlık dananın yaşını doldurması, dişini atması ve kesiminin profesyonel usta kasaplar tarafından yapılması lazım. İnsanlar bazen kasapların haricinde başka kişilerin yardımı ile kurban kesiyorlar ve etleri ziyan oluyor. Profesyonel bir kasap, eti nasıl ayıracağını, nasıl muhafaza edileceğini, nasıl hazırlanıp ve işçilik yapacağını bilir. Bunun haricinde kurban sahiplerinin yapması gerekenler sadece eti ayırdıktan sonra sıcakta bekletmemeleri lazım. Çünkü havalar sıcak ve dışarıda et beklemez" dedi. 

KURBAN ETİ NASIL DİNLENDİRİLİR? 

Kurban etinin dinlendirilmesi sürecine de değinen Karataş, "Kurban etinin bir gece boyunca buzdolabının sebzelik bölümünde dinlendirilmesini öneriyoruz. Dolabın derecesi eksi bir ve artı iki derece arası ayarlanıp bu şekilde dinlendirilebilir" şeklinde konuştu. Etlerin, kurban kesiminden sonra orta büyüklükte kesilip üst üste olmayacak şekilde konulması gerektiğini belirten Karataş, "İnsanlar kovanın içerisine koyuyorlar ama et kesildiği için zaten sıcak bir de üst üste konulduğunda altta kalan etler havasız kalır ve morarma yapar" açıklamalarında bulundu. 

Kurban Eti Nasıl Saklanmalı Ve Tüketilmeli Uzmanından Altın Tavsiyeler (3)

“ETLERİN ARASINA BUZ KONULMALI” 

Kurban etinin taşınması sırasında dikkat edilmesi gerekenleri aktaran Karataş, "Ben kurban kesim yerlerine buz götürülmesini öneriyorum. Mesela bir gece öncesinden pet şişelere su koyulup buz haline getirilirse, etler leğen ve kovalara koyulurken aralara yerleştirilir ve bu şekilde eve getirilene kadar bozulmadan muhafaza edilir" ifadelerini kullandı. 

Kurban Eti Nasıl Saklanmalı Ve Tüketilmeli Uzmanından Altın Tavsiyeler (3)-1

KUZU ETİ NASIL SAKLANMALI? 

Kuzu eti ile dana eti arasında fark olduğunu belirten Karataş, "Lezzet bakımından kuzu eti dana etine göre daha farklıdır. Bu farklılık dolayısıyla kuzu etinin muhafazası da başka şekilde oluyor. Kurban kesildikten sonra kuzunun içinin boşaltıp karkas bir şekilde; ciğeri alınmış olarak bir gece dolapta bekletilmesi gerekiyor” dedi. 

Kurban kesiminden sonra etlerin kasaplarda da dinlendirilebileceğini öneren Karataş, “Vatandaşlar kurban kesiminden sonra karkas kuzuyu bizlere de getirebiliyorlar. Biz dolabımızda dinlendiriyoruz, dinlendirme sürecinde eğer hayvanın üzerinde herhangi bir pislik varsa onları burada temizliyoruz. Bu sayede et kendini çektiği ve tamamen soğuduğu zaman ayrım yerlerinden daha kolay olarak ayrılıyor. Kurban ilk kesildiğinde eti yumuşak olur ve doğranması çok zordur. Ancak dinlendirildiği takdirde kesilmesi ve kıyması güzel olur" ifadelerini kullandı. 

Kurban Eti Nasıl Saklanmalı Ve Tüketilmeli Uzmanından Altın Tavsiyeler (2)

ET DİNLENDİRİLMEDEN KIYMA ÇEKTİRMEYİN 

Etin dinlendirilmesinin önemini yineleyen Karataş, "Mesela sıcak etin yani dinlendirilmemiş etin kıyması çamur gibi çıkar. Ama et bir gece dinlendirildikten sonra kıyma çektirilirse kıyması, pirzolası, kaburgası yemeğe ve muhafaza edilmeye hazır hale gelir" dedi. 

Kurban Eti Nasıl Saklanmalı Ve Tüketilmeli Uzmanından Altın Tavsiyeler (4)

İLK KAVURMA NASIL PİŞİRİLİR? 

Kurban etinden yapılan ilk kavurmanın lezzetli olması için dikkat edilmesi gerekenleri açıklayan Karataş, "İlk kavurma herkesin en zevk aldığı andır. İlk kavurma pişirilirken hayvanın karın kısmındaki bonfilesi daha yumuşaktır ve bu kısım tercih edilmelidir. Meşhur Ankara yaprak döneri de dananın karın kısmındaki bonfilesinden yapılır. Dolayısıyla dönerin yumuşaklığı buradan gelir" dedi. 

Kurban Eti Nasıl Saklanmalı Ve Tüketilmeli Uzmanından Altın Tavsiyeler (1)-1

Kavurma yapılırken hayvanın kavram yağının kullanılmasını öneren Karataş, "Kavram yağı, besin değeri bakımından da oldukça yüksek değerlere sahiptir. Yağ iyice eriyene kadar pişirilmeli ve kurban eti küp şekerden biraz büyük olacak şekilde lokmalık olarak doğranmalıdır. Bu tarife uygun olarak yapılırsa lokum gibi yumuşak bir kavurma yapılmış olur" şeklinde konuştu.