Kurbanlık hayvan seçiminde dikkat edilmesi gereken hususları anlatan Ankara Veterinerler Odası Polatlı Temsilcisi Ferit Akkurt, hayvan sağlığının yanı sıra yaşının da önemli olduğunu söyledi.Akkurt, kurbanlıkların sevki, seçimi, kesimi ve şap hastalığıyla ilgili bilgiler verdi.

Kurbanlık alırken nelere dikkat etmeliyiz Uzmanı anlattı-1

Kurbanlık alırken nelere dikkat edilmeli?
Kurbanlık konusunda bilgiler veren Akkurt; “Alacağınız hayvan kurbanlık vasfını yerine getirmiş olması lazım. Bu nedir yaş büyük başlarda iki yaşına, küçük başlarda bir yaşına ulaşması lazım. Yada annesinin boyuna gelmesi lazım. Ağzında akıntı olmaması lazım . Gözlerinin canlı olması vücudunun parlak ve dolgun olması lazım. Her hangi bir uzvunun yani kolunun, bacağının ,kuyruğunun olmaması kurban vasfını yitirir. Bıraktığınız zaman hayvanın kurban yerine kadar yürüye biliyor durumda olması lazım. Hayvanı kestikten sonra herhangi bir renk değişikliği yada yaralar bereler varsa görüntü değişikliği varsa veteriner hekime  haber verilmelidir.” İfadelerini kullandı.

Kurbanlık alırken nelere dikkat etmeliyiz Uzmanı anlattı (2)

Şap hastalığı yaygınlaştı
Şap hastalığının önemli bir konu olduğuna değinen Akkurt; “Şap hastalığı geviş getiren hayvanlarda büyük baş ve küçük baş hayvanlarda yani koyunlarda, keçilerde ve sığırlarda görülen bir hastalık türüdür. Hayvandan insana bulaşmayan bir hastalıktır. Birkaç makalede insanlara bulaştığı söyleniyor fakat görülen vaka yok. Velev ki hayvanınız şap oldu kesime gitti gönül rahatlığı ile kasaplara, marketlere sunulur. Şap kesime mani değildir ama şöyle herhangi bir ilaç kalıntısı yoksa bu dediğim geçerli. Viral bir hastalık türüdür yani bulaştığı zaman danalarda, buzağılarda ve kuzularda ölümle sonuçlanır. Hayvanlarda ağız yarası, ayak yarası, köpüklü salya oluşumu ve yem yiyememe gibi belirtilerden anlaya biliriz. Tedavisi mümkündür, aşısı vardır. Bu sene virüs form değiştirip sap bir den sap iki virüsü olduğu için ve sap ikinin aşısı olmadığından tahribat biraz fazla oldu. Özellikle Polatlı bölgesinden bulaşma yüzde doksana vardı. Tabi bakanlık hızlı bir şekilde aşıyı üretip önce Polatlı’ya gönderdi. İlçe tarım dört bir koldan hızlı bir şekilde iki sefer olmak sureti ile Polatlı’daki bütün hayvanları aşıladı. Şu an aşı mevcut aşı yapan sıkıntı çekmez ama aşı yapmayan sıkıntı çekebilir” Diye konuştu.

HABER:ARDA ÖZDEN
 

Editör: Arda Özden