Geçtiğimiz günlerde, İslam Ülkeleri Akademisyen ve Yazarlar Birliği (AYBİR), "Kültür Sanat Camiasının Soykırımcı İsrail'e Karşı Tutumu" başlıklı bir rapor yayınladı. Rapor, kültür ve sanat dünyasından isimlerin İsrail'in Gazze'deki zulmüne karşı çıkma çabalarının zorluklarla karşı karşıya olduğunu vurguluyor. Türkiye Yazarlar Birliği ise bu raporu merkeze alarak Türkiye'de bir panel düzenledi.

Ankara’da otomobil park halindeki tıra ok gibi saplandı: 1 ölü Ankara’da otomobil park halindeki tıra ok gibi saplandı: 1 ölü

Panel, Türkiye Yazarlar Birliği Genel Merkezi'nde gerçekleştirildi ve başkanlığını Türkiye Yazarlar Birliği Başkanı ve  ASBÜ Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan üstlendi. Panelde Ankara Üniversitesi'nden Prof. Dr. Hasan Yücel Başdemir, Ankara Hacı Bayram-ı Veli Üniversitesi'nden Prof. Dr. Fatih Savaşan, Sakarya Üniversitesi'nden Doç. Dr. Mustafa Aslan gibi akademisyenler konuşmacı olarak yer aldı.

Kültür Sanat Dünyasının Gazze Sınavı Panelde Konuşuldu (3)

Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan açılış konuşmasında, dünya ve Türkiye'deki sanatçıların İsrail'in Gazze'deki eylemlerine karşı çıktıklarını, ancak bu tepkilerin daha geniş kitlelere ulaşması gerektiğini belirtti. Arıcan, kültür sanat camiasının İsrail'e karşı tutumunun daha görünür olması ve küresel düzeyde tepkilerin artırılması gerektiği vurgulayarak, sanatın ve kültürün İsrail'in eylemlerini anlatan eserlerle desteklenmesi gerektiği dile getirildi. Arıcan, fikir ve sanat insanları olarak bu savaşın acilen durdurulmasını istediklerini söyledi.

"KÜLTÜR SANAT CAMİASI SESİNİ DAHA FAZLA ÇIKARTMALI"

"İsrail, sadece Orta Doğu'nun değil, artık dünyanın bir güvenlik meselesi. Birleşmiş Milletler tarafından acilen bir barış gücünün Filistin'e gitmesini istiyoruz. Kültür, fikir, sanat insanları olarak acilen bu savaşın durdurulmasını istiyoruz. Eğer bunu Birleşmiş Milletler yapmayacaksa, İsrail'in soykırımını kabul etmeyen vicdan, merhamet sahibi devletlerin bir araya gelip bir barış gücü buraya göndermesini istiyoruz. Kültür sanat camiasının soykırımcı İsrail'e karşı tutumunu daha görünür ve daha bilinir olmasını istiyoruz. İsrail'in bu soykırımına dünyada sadece siyasetçiler ve öğrenciler değil, dünyanın önde gelen sanat insanlarıda tepki gösterdiler. Fakat, ne yazık ki  Siyonist çete bu sesleri hep görmezden geliyor. Savaş sadece İsrail'e, Gazze'ye, Filistin'e karşı değil savaş İsrail zulmüne karşı duran herkese karşı yapılıyor. İsrail'in bu zulmüne karşı sadece ses çıkarmanın yanı sıra yüzlerce filmi, romanı, şiiri ve hikayesi yazılması gerekiyor. Raporlar yazmak ve bugünkü dille dijital bir iz  bırakmak gerektiğini düşünüyorum. Kreatif endüstriel alanı, dünyada son yıllarda ciddi bir yükseliş gösteriyor. Bu alanlar üzerinden çizgi filmlerle, animasyonlarla, internet oyunlarıyla kısa filmler ve reelslerle, aslında gençliğin dinamiğine ve zihnine hitap edecek enstürmanlarla Gazze'de yaşanan bu soykırımı çok iyi anlatmamız gerekiyor. Ben şahsen siyasetin, gerekli sesi verdiğini düşünüyorum. Siyasiler yeteri kadar tepki gösteriyor fakat, kültür sanat camiasının da sesini daha fazla çıkartarak duruma tepki göstermeleri gerekiyor."

Kültür Sanat Dünyasının Gazze Sınavı Panelde Konuşuldu (4)

"SANAT CAMİASINDAKİ SES KISIK GELİYOR"

Panelde söz alan Doç. Dr. Mustafa Aslan, dünya genelindeki film festivallerinde İsrail bayrağı ve karpuz simgesinin yasaklandığını belirterek, dünya genelinde hükümet başkanlarına rağmen vicdan sahibi vatandaşların eylem gerçekleştirerek İsrail’in zulmüne seslerini yükselttiklerini ifade etti.  Aslan, kültür sanat camiasının sesinin zaman zaman kısıldığını ve bu konuda daha etkin olması gerektiğini vurguladı. İsrail'in Filistin'e yönelik politikalarına karşı sanatçıların ve entelektüellerin seslerini daha yüksek çıkarması gerektiğinin altını çizen Aslan, sanat camiasındaki insanların seslerini çıkarttıklarını fakat, İsrail'in zulmünün devam ettiği şu günlerde, seslerinin daha kısık geldiğini söyledi.

"Yayınladığımız raporda, kültür sanat camiasından İsrail'in zulmüne karşı bazı sesler çıkmış fakat, bu seslerin yine de bize ulaşarken kısılarak geldiğini fark ettik. Kültür sanat camiasındaki insanlar çok önemli çünkü sanatçı dediğimiz içerisinde yazar, şair, ressam, yönetmen ve oyuncuları kapsıyor.  Bu insanlar, toplumdan biraz daha önde olan, yani geleceği okuma noktasında biraz daha öngörüsü olan ve meseleye farklı yönden bakmayı becerebilen insanlardır. Dünya genelinde sanat camiasından ses var fakat, bu ses bizlere kısılarak geliyor."

Kültür Sanat Dünyasının Gazze Sınavı Panelde Konuşuldu (1)

Muhabir: KÜBRA AÇIKGÖZ