Mamak Belediyesinden çevre dostu proje Mamak Belediyesinden çevre dostu proje

Havaların soğumasıyla ısıtma sistemlerine olan talebin hızla arttığını soba ustası Enes Çetik, pelet sobaların yüksek verimliliğin sürdürüldüğünü vurguladı. Çetik, bu sobaların çevre dostu pelet yakıtı ile çalıştığını, duman çıkarmadan temiz bir tüketim izleme ve ortalama 1 ila 3 kilogram arasında pelet tükettiğini belirtti. "Sobalarımız gözle görülecek duman çıkarmıyor ama baca ve cam bağlantısı gerektiriyor" diyen Çetik, kullanılan peletin güvenilirliğin sobanın performansı üzerinde önemli bir etkisi olduğunu ifade etti.

Kış Mevsiminin Vazgeçilmezi Çevre Dostu Yerli Üretim Pelet Sobalara Yoğun Ilgi (2)

ÇEVRE DOSTU ISINMA SEÇENEĞİ
Pelet sobaların Türkiye'de yaygınlaşmasında öncülerden Aybar Metal sahibi Volkan Aybar, üç yıl önce başladıkları üretimde dünyanın en verimli yakıtlarıyla çalıştıklarını belirterek, “Bu sobalar, kalori değeri yüksek, duman çıkarmayan, zehirlemesi olmayan temiz bir ısınma sağlıyor" diyen Aybar, bu sayede hem yurt içinde hem yurt dışında büyük talep gördüklerini ekledi. Pelet sobaların çevreye zarar vermemesi, onları klasik sobalardan ayıran en önemli özelliklerden biri olarak görülüyor" diye konuştu.

Kış Mevsiminin Vazgeçilmezi Çevre Dostu Yerli Üretim Pelet Sobalara Yoğun Ilgi (3)

"KULLANICILARIN TERCİHİ PELET KALİTESİNE BAĞLI"
Pelet sobalarda kullanılan yakıtın kalitesi de ısınma performansını doğrudan etkilediğine dikkat çeken Enes Çetik, kullanıcıların bazı karışık peletleri tercih ettiğinde, sobanın beklenenden daha az verim sağladığını kaydederek, “Yüzde yüz çam peletleri çok daha yüksek performans verirken, sunta ve MDF karışımlı peletler daha düşük ısı sağlıyor” şeklinde konuştu.
Çetik, kalitesiz pelet seçiminden dolayı kullanıcıların sık sık yanma sorunlarıyla karşılaştığını, doğru pelet kullanımı, sobanın maksimum verimlilikte çalışmasını sağladığını söyledi.

Kış Mevsiminin Vazgeçilmezi Çevre Dostu Yerli Üretim Pelet Sobalara Yoğun Ilgi (4)

FİYAT ARALIKLARI VE MODELLER
En küçük model pelet soba, 70 metrekareye kadar ısıtma kapasitesine sahip ve fiyatı 8 bin 500 TL olduğunu bildiren Çetik, bu küçük modellerin oldukça talep gördüğünü ancak daha geniş alanlar için farklı modellerin de mevcut olduğunu söyleyerek, “Üstten üflemeli, 250 metrekareye kadar ısıtabilen modellerimiz 45 ila 50 bin lira arasında değişiyor” bilgisini verdi.

YEREL ÜRETİM VE YÜKSEK TALEP
Pelet soba satıcısı Volkan Aybar, patentlerini aldıkları bu sobaları üç yıl önce piyasaya sürdüklerini ve o günden bu yana büyük ilgi gördüklerini vurgulayarak, “Patentimizi aldık ve şu an talebi karşılamakta zorlanıyoruz. Üretimimiz Ankara Ulus Sobacılar Çarşısı'ndaki atölyemizde devam ediyor” ifadelerini kullandı.

Kaynak: İHA