Polatlı'daki dünyanın en büyük ikinci tümülüsü: 'Midas Tümülüsü' Polatlı'daki dünyanın en büyük ikinci tümülüsü: 'Midas Tümülüsü'

2024-2025 yılı yeni eğitim-öğretim yılının ilk ders zili bugün çaldı. Milyonlarca öğrenci aylar sonra okul sıralarına tekrardan oturdu. Okulların açılmasıyla birlikte, öğretmenlerin öğrencilerden istediği okul ürünlerinin alışverişleride bugün itibari ile yapılmaya başlanacak.

Kırtasiye Esnafından Okullara Tepki Esnafın Emeği Yok Sayılıyor

Ankara'da kırtasiye sektöründe yaklaşık 35 yıldır faaliyet gösteren Turgut Türkmenoğlu okullarda ticari faaliyetler yaşandığını söyleyerek, bu konuda sert eleştirilerde bulundu. Türkmenoğlu, özellikle okul aile birlikleri ve öğretmenler aracılığıyla zorunlu kitap ve defter satışlarının olduğunu ve bu ürünlerin kırtasiyeden değil de eğitimcilerin belirlediği yerlerden zorunlu olarak aldırıldığını söyledi. Türkmenoğlu, okullardaki ticaretin öğretmenler ve okul aile birlikleri ile sınırlı kalmayıp, bu durumun kantinlerde de yaşandığını söyledi. Türkmenoğlu, devletin verdiği kitapların yanı sıra, okullarda öğrencilere ekstra kitaplar ve kırtasiye malzemeleri aldırıldığını, bu süreçte esnafın devre dışı bırakıldığını vurguladı.

"OKUL MÜDÜRÜ KANTİNİNDE NE SATILDIĞINI BİLMEZ Mİ?"

Türkmenoğlu, okul kantinlerinde ve okul içinde satılan kırtasiye ürünlerinin okul idarecileri tarafından bilindiğini, ancak müdahale edilmediğini de ekledi. "Bir okul müdürü kantinde ne satıldığını bilmez mi? bir müdür okulda farklı kitapların ve kırtasiye ürünlerinin satıldığını neden görmez? Esnafa destek olması gereken bir sistemin içinde nemalanma farklı şekillerde yapılıyor. Sen kantinde neden silgi satıyorsun? diyebilecek müdür var mıdır bilmiyorum. Tabii ki ayrı bir kitap önerilir. Ama o kitabı kişi kendisi satmayacak kitabı kitapçı satacak, kırtasiye ürünlerini kırtasiyeci satacak. Siz orada kartteleşip tek başınıza her şeyi çevirirseniz dışarıdaki esnafa ne  kalacak? esnafın emeği yok sayılıyor" dedi.

Kırtasiye Esnafından Okullara Tepki Esnafın Emeği Yok Sayılıyor (2)

"OKULLARIN AÇILDIĞI İLK BİR KAÇ HAFTA İŞ YAPABİLİYORUZ"

Kırtasiyeci Ahmet Türkmenoğlu, eğitim sisteminin giderek daha fazla paraya dayalı bir hale geldiğini belirterek, devlet okullarında bile öğrencilerin öğretmenler tarafından yönlendirilerek zorunlu kitap ve defterleri okuldan almak zorunda bırakıldığını ifade etti. Bu durumun yerel kırtasiyecileri olumsuz etkilediğini vurgulayan Türkmenoğlu, kırtasiye esnafının en yoğun iş döneminin okulların açıldığı birkaç hafta olduğunu, yılın geri kalan dönemlerinde ise iş yapamaz duruma düştüklerini belirtti. Eskiden iki ya da üç eleman çalıştırabildiklerini söyleyen Türkmenoğlu, şimdi ise bir elemanı bile zor çalıştırdıklarını, hatta dükkanlarda tek başlarına çalışmaya başladıklarını dile getirdi.
 

Muhabir: KÜBRA AÇIKGÖZ