Kırıkkale'nin Karakeçili ilçesindeki Büklükale kazı alanında yapılan çalışmalar, tarihe ışık tutan önemli bir keşifle sonuçlandı. Arkeolog Doç. Dr. Kimiyoshi Matsumura'nın başkanlığında Japon Anadolu Arkeoloji Enstitüsü ekibi tarafından yürütülen kazılarda, Hitit İmparatorluğu'na ait 3 bin 300 yıllık bir çivi yazılı kil tablet bulundu.
Bu tablet, Hitit kraliyet ailesinin dini törenleri hakkında değerli bilgiler içeriyor ve Arzava kralı Tarhuntarado'nun isminin geçmesi dikkat çekiyor.
ARZAVA KRALININ İSMİ GEÇİYOR
Büklükale, Hitit İmparatorluğu'nun stratejik önemine işaret eden bulgularla dolu. "Aşağı şehir" ve "Yukarı şehir" olmak üzere iki ana arkeolojik alandan oluşan bölgede, 15 yıldır süren kazı çalışmalarında pek çok tarihi kalıntı ortaya çıkarıldı.
Doç. Dr. Kimiyoshi Matsumura, bu alandaki son keşif hakkında şu bilgileri verdi: “Hurrice yazılmış tabletin bulunması, Hitit kralı ve kraliçesinin Hurrice dini törenler gerçekleştirdiğini gösteriyor"
Anadolu’daki Hurrice tabletlerin yalnızca Boğazköy, Ortaköy ve Kayalıpınar’da bulunduğunu aktaran Matsumura, dördüncü yerleşke olarak Büklükale’de de bulunmasının oldukça şaşırtıcı olduğunu belirtti.
Hitit kraliyet ailesinin dini ritüellerini anlatan tablet, aynı zamanda Hitit İmparatorluğu'nun felaketle sonuçlanan bir yabancı istilasından bahsediyor.
DUA METİNLERİ ORTAYA ÇIKTI
Tablet üzerinde yapılan incelemelerde, Hititçe duaların yanı sıra Hurrice dua metinlerinin de bulunduğu ortaya çıktı. Matsumura, “En büyük keşiflerden biri, Katapa adlı bir şehir isminin tablette yer alması. Katapa'da yapılması gereken bu duanın neden Büklükale'de bulunduğunu henüz bilmiyoruz. Bu büyük sırrı çözmemiz gerekiyor” dedi.
1890'larda Mısır'ın Amarna şehrinde bulunan tabletlerinde de yer alan Arzava kralı Tarhuntarado'nun ismi bulunan bu tablette de görülüyor. Matsumura, “Tarhuntarado'nun ismi, Amarna'da, IV. Amenhotep'un babası III. Amenhotep tarafından Arzava kralına gönderilen bir mektupta geçiyordu. Mektupta, Boğazköy'ün istila edildiği ve Arzava kralıyla diplomatik evlilik yoluyla ilişkilerin güçlendirilmek istendiği belirtiliyordu. Tarhuntarado'nun isminin Büklükale'de bulunması çok şaşırtıcı,” şeklinde konuştu.
Bu önemli keşif, Büklükale'nin Hitit İmparatorluğu'nun tarihindeki yerini daha da anlamlı kılıyor ve bölgenin stratejik önemine dair yeni ipuçları sunuyor.