İslam dininde sarhoş edici maddelerin vücuda alınması yasak ve haram kılınmıştır. Sağlık açısından sıkça doktorlar ve uzmanlar tarafından tavsiye edilen kefir ise mayalanınca ortaya çıkan alkol yüzünden haram olup olmadığı merak edilmektedir.
Birçok kişi Kefir nedir? Kefir neden haram dinimiz islam? Kefirin dinen sakıncası var mı? Kefirin içinde alkol var mı? kefir haram mı? diyanet kefir açıklama gibi soruları merak ederken özellikle ünlü İslam alimi Cübbeli kefir caiz mi? konuşmasını da araştırmaktadır. İşte kefir hakkında bilinenlerin hepsi…
KEFİR NEDİR?
Özel bir maya kullanılarak sütün fermente edilmesiyle ortaya çıkan, tadı ekşimsi, ayran benzeri bir içecek olan kefirin sağlığa birçok yararı olduğu söylenmektedir. Birçok doktorun tavsiye ettiği kefirin, zamanda probiyotik özelliğe sahip olması en belirgin özelliğidir. Ayrıca sütün yararlarının tamamına sahip olmaktadır.
KEFİR HARAM MI?
İslam dininde kişilerin vücutlarına sarhoşluk edici maddeleri sokması yakalandığından ötürü bazı mayalanma işlemlerinin ardından ortaya çıkan doğal alkolü de içmeleri haram kılınmıştır.
Kefir ise kısa sürede mayalanan, alkolsüz olan ve sarhoş etmeyen bir içecektir. Diyanet’e göre, birçok hastalığın tedavisinde kullanıldığı açıklandığından, içilmesinde bir sakınca yoktur. Ancak çok içildiği takdirde sarhoş edecek derecede mayalanmış kefirin içilmesi caiz değildir.
Diyanet bu konuda peygamberin buyurduğu, “Çoğu sarhoşluk verenin, azı da haramdır” sözünü örnek gösterir. (İbn Mâce, Eşribe, 10).
CÜBBELİ KEFİR CAİZ Mİ?
Ünlü İslam alimi vaiz Cübbeli Ahmet Hoca olarak tanınan Ahmet Mahmut Ünlü’nün de bu konuda söylemleri mevcuttur.
Cübbeli Ahmet Hoca, televizyonda bu konuda verdiği bilgilerde, kefirdeki alkolün ancak ekşidiği yani çok mayalandığı zamanlarda ortaya çıktığını söyleyerek, marketlerde ekşimiş kefirin satışının mümkün olmadığını söyledi.
Cübbeli, bu konuda ekşimiş kefirlerin içilmesinin caiz olmayacağı fakat taze kefirlerin içilmesinin helal olacağını vurguladı.
Bu konuda Cübbeli ‘Kefir caiz mi?’ sorusunu şu şekilde yanıtlamıştır:
“Kefir ve bozaya dışarıdan alkol katılması yoktur, olmadığı için kendi içlerinde alkollenme durumları vardır. Ekşime ve köpürme gibi durumlar vardır. Eğer köpük atarsa ekşirse veya çok içilmesi sekir verecek duruma gelirse bunlar caiz olmaz. Ama taze, ekşimemiş…
Kefirin kendisinde bir ekşilik vardır zaten, tazeyken olan ekşiliktir. Onun da tadında bir mayhoşluk vardır. O mayhoşluktur kendi mayhoşluğudur onu kast etmiyorum. Hani beklenmeden dolayı ekşimeyi bozulmayı herkes anlar.
Dolayısıyla normal şu anda günü geçmemiş olan evde yapılanı dışarıda yapılanı fark etmez mühim olan taze halinden değişip bozulup çoğu sarhoş edici duruma geldiyse bunun alınması caiz olmaz.
Ama şu anda piyasada böyle ekşimişler satılmaz. Bunu adam geri iade eder. Sarhoş olmak için içilen bir şey değildir. Dolayısıyla şu anda ekşimemiş olanlar içilir, helaldir.”