Bayraktar’ın açıkladığı verilere göre, Kasım ayında üretici ile market arasındaki en büyük fiyat farkı limonda yaşandı. Limon fiyatları, üreticide 8,25 TL iken, markette 29,18 TL'ye yükseldi. Bu, üretici fiyatının 3,5 katı daha fazla bir fiyat anlamına geliyor.
FİYATI EN FAZLA ARTAN ÜRÜNLER
Diğer ürünlerde de benzer fiyat farklılıkları dikkat çekti. Patates, üreticide 6,13 TL iken marketlerde 18,69 TL’ye satıldı. Kuru kayısıda ise üretici 135 TL’ye satarken, market fiyatı 401 TL oldu. Havuç ve antepfıstığı fiyatları da üretici fiyatlarının 2,9 katı kadar arttı. Üreticide 11,50 TL olan havuç, 33,71 TL’ye, antepfıstığı ise 240 TL'den 693 TL'ye yükseldi.
Bayraktar, Kasım ayında en fazla fiyat artışının markette patlıcan ve üreticide ise karnabaharda görüldüğünü belirtti. Ayrıca, market fiyatları arasında en büyük düşüşün portakalda yaşandığını ifade etti. Portakalda market fiyatı yüzde 17,2 oranında gerilerken, üreticide limon fiyatları yüzde 17,5 düştü.
PATLICAN ZİRVEDE
Kasım ayında markette 42 üründen 38'inin fiyatı arttı, 4'ünde ise azalma görüldü. Fiyatı en çok artan ürün patlıcan oldu. Patlıcan fiyatları markette yüzde 69,2 oranında arttı. Bunu, domates (yüzde 47,5), kuru soğan (yüzde 42,3) ve karnabahar (yüzde 39,4) izledi. Portakal ise markette fiyatı en fazla düşen ürün oldu, yüzde 17,2'lik bir azalma yaşandı.
Üreticinin fiyatları incelendiğinde, 34 üründen 20'sinde fiyat artışı, 7'sinde ise fiyat düşüşü görüldü. En büyük fiyat artışı yüzde 153,4 ile karnabaharda yaşandı. Karnabahar fiyatını beyaz lahana (yüzde 113,8) ve patlıcan (yüzde 100) takip etti. En büyük fiyat düşüşü ise yüzde 17,5 ile limonda kaydedildi. Limondaki fiyat düşüşünü yüzde 15,1 ile kabak, yüzde 10,8 ile zeytinyağı takip etti.
FİYAT DEĞİŞİMLERİNİN NEDENLERİ
Bayraktar, fiyatlardaki değişimlerin sebeplerini de açıkladı. Zeytinyağı piyasasında durgunluk, talepteki azalmaya bağlı olarak fiyatların düşmesine yol açtı. Arz azaldıkça lahana fiyatlarında artış yaşandı. Patlıcan fiyatlarının artışı ise tarladan sera üretimine geçişte arz düşüşünden kaynaklandı.
Soğan ve patatesin depoya alınması ve bu süreçte işçilik maliyetlerinin artması da fiyatları yükselten etmenlerden biri oldu. Öte yandan, limon ve kabak fiyatları arz artışına bağlı olarak düştü. Karnabahar fiyatları ise arzın düşmesi ve talebin artması nedeniyle yükseldi.
GİRDİ FİYATLARINDA YÜKSELİŞ DEVAM EDİYOR
Kasım ayında tarımsal girdi fiyatlarında da önemli artışlar görüldü. Amonyum sülfat gübresi, Ekim ayına göre yüzde 3,6, DAP gübresi ise yüzde 2,3 oranında arttı.
Yıllık bazda ise amonyum sülfat gübresi yüzde 29,3, DAP gübresi yüzde 24 oranında yükseldi. Tarım ilaçları fiyatları yüzde 25,7, elektrik fiyatları ise yıllık bazda yüzde 30,4 oranında arttı. Mazot fiyatları da Kasım ayında aylık yüzde 3,3, yıllık ise yüzde 17,2 oranında yükseldi.