Sosyal medyada paylaştıkları videolarla ünlenen ve gündemden düşmeyen Dilan Polat ve Engin Polat çifti hakkında kara para aklama ve vergi kaçakçılığı iddiasıyla geçtiğimiz aylarda soruşturma başlatılmıştı. Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturmada Dilan Polat, Engin Polat ve diğer 18 şüphelinin savcılıktaki işlemleri devam ediyor. Bu olayla birlikte ilk belirlemelere göre 100’den fazla fenomen daha mercek altına alındı
Fenomenlere yönelik son zamanların en kapsamlı denetim sürdürülürken, kara para aklama suçu ve cezası nedir? sorusu merak edilen konular arasında. İşte bu konuda derlediğimiz bilgiler...
Kara para aklama, yasal olmayan faaliyetlerden elde edilen paranın yasal yollarla kazanılmış gibi gösterilerek sisteme dahil edilmesine denir. Amaç devletin bu parayı nereden buldun sorusuna resmî kanallar üzerinden cevap aramaktır. Kara para aklama yöntemiyle elde edilen paranın kökeni ve izi bulunamaz hale gelir bu durum da kanun uygulayıcıların müdahalesini zorlaştırır.
Kara para elde ederken en çok kullanılan kanallar uyuşturucu, insan kaçakçılığı, terör, silah ticareti ve fuhuş…
Çeşitli kara para aklama yöntemleri bulunmaktadır. En sık kullanılan yöntemler ise şunlardır; İnternet bankacılığı, fonların ülke dışına çıkarılması, hayali ticaret, şirinler yöntemi, parçalama yöntemi, kağıt üstünde kurulan hayali şirketlerdir. Kara para elde ederken en çok uyuşturucu, insan kaçakçılığı, terör, silah ticareti ve fuhuş gibi kanallara başvuruluyor.
Kara para aklamanın cezası 6 yıldan 14 yıla kadar hapis
Suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama suçu, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 282. maddesinde düzenlenmiştir. Türk Ceza Kanunun 282. maddesi kapsamında suçtan kaynaklanan malvarlığı değerini aklama suçu öncüllü bir suçtur. Yani suçun oluşması, daha önceden bir başka suçun işlenmesine bağlıdır. Örgütlü kara para aklama suçunun cezası 6 yıldan 14 yıla kadar hapis ve 40 bin güne kadar adli para cezasıdır.
Cezası ülkeden ülkeye değişiyor
Kara para aklamanın cezalandırılması, ülkeden ülkeye değişebilir. Türkiye'de, kara para aklamayı cezalandırmak için 4208 sayılı yasa uygulanır.
HABER: BÜŞRA ÇİNKAYA