BioNTech'in kurucu ortakları Prof. Dr. Özlem Türeci ve Prof. Dr. Uğur Şahin, ilk kanser aşılarını 2026 yılına kadar piyasaya sürebileceklerini duyurdular. Almanya merkezli biyoteknoloji şirketi BioNTech'in kurucuları Prof. Dr. Özlem Türeci ve Prof. Dr. Uğur Şahin, kanserle ilgili çalışmalarını Alman Focus dergisine aktardılar.
NTV'nin bildirdiğine göre, Prof. Şahin, uzun süren kanser araştırmalarının ardından akciğer kanseri türüne karşı bir antikor ve metastaz yapmış meme kanserine karşı bir antikor ilaç konjugatı (ADC) adayının onay için uygun hale geldiğini dile getirdi. Ek olarak, bu yıl sonuna kadar on aşı adayının faz 2 veya faz 3 denemelerini tamamlayarak ruhsat alma potansiyeli olduğunu belirtti.
30 FARKLI KANSER TÜRÜ ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR SÜRÜYOR
Toplamda 30 farklı kanser türüne ilişkin klinik araştırmaların sürdüğünü ve olumlu sonuçlar elde edildiğine dikkat çeken Şahin, 2030 yılına kadar geniş bir kanser tedavi seçeneği yelpazesi oluşturmayı hedeflediklerini dile getirdi.
Profesör Türeci de son yıllarda kanserle mücadelede önemli ilerlemeler olduğunu ve BioNTech olarak bu alanda önemli adımlar attıklarını sözlerine ekledi.
KEMOTERAPİ TARİHE KARIŞABİLİR
Her bir hastanın kanser hücresinin farklı olduğunu ve bireyselleştirilmiş kanser tedavisine odaklandıklarını ifade eden Türeci, gelecek yıllarda kemoterapiye gereksinim duyulmayabileceği müjdesini verdi. Vücudun kendi savunma sistemini kansere karşı harekete geçirebilmesi için çalıştıklarını ve kemoterapi yerine antikor ilaç konjugatları (ADC'ler) ve aşıları kullanmayı planladıklarına da vurgu yaptı. Bu yaklaşımın ilerleyen yıllarda daha hassas ve etkili tedaviler sunabileceğini söyledi.