Kültür Sanat Muhabirleri Derneği tarafından düzenlenen "Medya, Kültür Sanat ve Turizm Buluşmaları" etkinliğinin ilk durağı Kars oldu. Etkinlik kapsamında, Kars'ta bulunan Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesi'nde önemli bilgiler paylaşıldı.

Kars Müze Müdürü Hakim Arlan, Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesi hakkında kapsamlı bilgiler sundu. Müzede, Kafkas Cephesi’nde yapılan savaşlarla ilgili tarihi belgeler ve askerlerin o dönemdeki günlük yaşamlarını canlandıran interaktif sergiler yer alıyor. Günümüze kadar mimari özelliklerini koruyarak ulaşan ve Kanlı Tabya olarak bilinen bina, restorasyon çalışmalarının ardından müze olarak hizmete açıldı.

Kars Kanlı Tabya

(Kars Müze Müdürü Hakim Aslan)

Osmanlı İmparatorluğu’nun 1677 tarihli Karlofça Antlaşması’ndan sonra doğu sınırlarını savunmak için yeni sistemler oluşturulmaya başlandı. Bu kapsamda ise 1734 yılından itibaren Kars şehrini doğudan Ruslara, güneyden ise İran’a karşı savunmak amacıyla askeri yapılar inşa edildi.

Kanlı Tabya, 1803 yılında Sultan III. Selim döneminde Yeni Tabya adıyla yapılan 46 tabyadan biri olarak biliniyor. 1828 yılında Rusların Kars’a yaptığı gece baskınında tabyadaki tüm askerlerin şehit edilmesi nedeniyle 'Kanlı Tabya' olarak anılıyor.

Kanlı Tabya3

Müzenin 8 ana salonunda, 1828 yılından Cumhuriyet’in ilanına kadar olan önemli olaylar interaktif olarak sergileniyor.

Tanlı Tabya2

(Beyaz Vagon)

Müze bahçesinde ise, 1921 Kars Antlaşması için Kars’a gelen Rus heyeti tarafından 15. Kolordu Komutanı Kazım Karabekir Paşa’ya hediye edilen ve Paşa’nın Kars-Erzurum arasında kullandığı Beyaz Vagon da sergileniyor. 

Kars Kanlı Tabya2

Dünyanın en büyük Doğu Akdeniz ‘amphora koleksiyonu’ Bodrum’da Dünyanın en büyük Doğu Akdeniz ‘amphora koleksiyonu’ Bodrum’da

Kars, 19. yüzyılda Rus ordularının istilasına karşı önemli savunma savaşlarına sahne olan kentlerimizden biri. 1828’deki Rus saldırısının püskürtülmesi, 1855 Kars Zaferi ve 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı sırasında tabyalar etkin bir şekilde kullanılmıştır. 1855 tarihindeki Tabyalar Savaşı olarak bilinen Kars Zaferi sonrası Padişah Abdülmecit'in, 3000 adet Kars Madalyası yaptırıp Kars’a gönderdiği biliniyor. 

Kanlı Tabya binası, Kars’ı güneyden korumak için yapılmış ve yaklaşık 3 asırdır ayakta durarak tarihe tanıklık etmeye devam ediyor. Türkiye'de en çok tabya bulunan şehirlerden biri olan Kars, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle dikkat çekiyor.

Muhabir: TUĞBA AKKESEN