Kamu emekçileri için 641 lira 81 kuruş tutarında "toplu sözleşme ikramiyesi" ödemesini içeren yasa, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından onaylandı. Çalışma Bakanı Işıkhan tarafından "müjde" olarak duyurulan bu yasa, daha önce Anayasa Mahkemesi (AYM) tarafından baraj engeli nedeniyle ayrımcılık yarattığı gerekçesiyle iptal edilmişti. Yeniden yürürlüğe giren bu düzenleme, Kamu Birliği Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı ve SAVDES-SEN Genel Başkanı Tuncay Cengiz bu düzenlemeyi "kurt kapanı" olarak nitelendirdi ve önemli açıklamalarda bulundu.
Cengiz, daha önce Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen Toplu Sözleşme İkramiyesi'ne dair düzenlemenin, Vergi Paketi kapsamında 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin (KHK) Ek-4’üncü maddesine yeniden eklenerek ve TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildiğini belirterek, açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:
“Anayasa Mahkemesi kararı ile iptal edilen Toplu Sözleşme İkramiyesi, Vergi Paketi kapsamında 375 sayılı KHK’nın Ek-4’üncü maddesine tekrar eklenmiş ve TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek memurlar aleyhine oluşan durum telafi edilmiş, 642 TL’nin tüm memurlara eşit olarak ödenmesi sağlanmıştır. Ancak, 375 sayılı KHK’nın Ek-4’üncü maddesine eklenen madde metnine bakıldığında, aslında bu yapılanın bir tuzak ve kurt kapanı taktiği olduğu görülüyor.”
TBMM’de yaşanılanların kurt kapanı örneği olduğunu vurgulayan Cengiz, “Şimdi TBMM’de yaşananlara bir bakalım; Vergi Paketi Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülürken son dakika gece 03:00 civarı bir kısım milletvekili önerge verir, önerge ile “toplu sözleşme ikramiyesinin %1 örgütlenme barajı üzerinde olan sendikalara verilmesi” hususu kabul edilir. İtirazlar başlar, eylem ve etkinlikler, TBMM görüşmeleri, basın açıklamaları, muhalefetin açıklamaları, görüşmeleri derken, hükümet son dakika önceki önergesini çeker, genel kurulda başka bir önerge vererek %1 örgütlenme barajını kaldırır. Ancak, kanun metnine toplu sözleşmeye atıf yapan bir hüküm eklenir” dedi.
DANIŞTAY İPTAL EDEBİLİR Mİ?
Toplu sözleşme ile yeni baraj, kademe veya dayanışma aidatı gelirse geçmişte olduğu gibi Danıştay iptal etmez mi? Sorularına açıklık getiren Cengiz, Danıştay’ın artık iptal edemeyeceğini belirtti.
Bir yıl sonraki toplu sözleşmede baraj konusunun daha yüksek oranlarda olabileceğini vurgulayan Cengiz, ”Memur hakları için uğraşmak yerine, son üç yılda üç defa örgütlenme baraj ile uğraşan konfederasyonların iyi niyetli olabileceklerini ve bundan vazgeçeceklerini düşünmek bayağı iyi niyeti zorlamak olacaktır. O nedenle de herkes şapkasını önüne alacak, bir yıllık fetret devrine girmeden ve ayrışmadan, 15 Mayıs 2025 üye sayımları öncesinde yetkiyi, etkisiz ve baraj yanlısı konfederasyonlardan almak için kamuda birliği sağlayarak toplu sözleşme masasına oturmayı sağlayacaktır. Bunun için hedefe en yakın konfederasyon Kamu Bi̇rli̇ği̇ Konfederasyonu’dur” ifadelerine yer verdi.