Başkentin dünya mirası: “Aslanhane Camii” bir yaşında Başkentin dünya mirası: “Aslanhane Camii” bir yaşında

Kamu Birliği Konfederasyonu ve Genç Sağlık Sendikası Genel Başkanı Osman Kaya, hastanelerdeki ebe sayısının yetersiz olduğunu ve gebe başına düşen ebe oranının düşük kaldığına dikkat çekti. Genç Sağlık Sendikası olarak 'Her Gebeye Bir Ebe' projesi geliştirdiklerini ve bu projeyi hayata geçirmek için Sağlık Bakanlığı’na resmi başvuruda bulunduğunu açıklayan Kaya, aile hekimliklerinde her hekime 4-5 bin hasta düştüğünü ve bu yoğunluktaki hasta sayısına bir hemşire veya ebenin yetersiz kaldığını belirtti.

Kamu Birliği Konfederasyonu Genel Başkanı Osman Kaya'dan Önemli Çağrı Her Gebeye Bir Ebe (1)

'Her Gebeye Bir Ebe' projesinin, anne adaylarının gebelik sürecinde daha nitelikli bir sağlık hizmeti alabilmesi için kritik bir adım olarak değerlendiren Kaya, hamilelik sürecinde beslenme alışkanlıkları, annenin fiziksel ve ruhsal durumu gibi birçok faktörün önemine dikkat çekerek, toplumun bilinçlendirilmesi için 'Her Gebeye Bir Ebe' projesinin hayata geçirilmesi ve yaygınlaştırılmasının büyük önem taşıdığını ifade etti. Kaya, bu projenin hayati derecede önemli olduğunu belirterek, "Gebelik sürecinin daha sağlıklı ve doğru yönetilmesi için, her gebeye bir ebe ya da her aile hekimliğine birden fazla ebe görevlendirilmelidir" dedi. Kamu Birliği ve Genç Sağlık Sendikası Genel Başkanı Osman Kaya, proje hakkında yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı:

"HAYATA GEÇİRİLMESİ VE YAYGINLAŞTIRILMASI ÖNEM ARZ EDİYOR"

"Her aile hekiminin baktığı yaklaşık 4-5 bin civarında hasta varken, her aile hekimin yanında 1 hemşire veya 1 ebe görev yapıyor. Diyelim ki, 4-5 bin kişiden 200 kadın hamile. 200 hamile kadına tek bir ebe bakıyor. Doktorun yanında bir ebe değil de 3-4 tane ebe olsa daha verimli olur. Çünkü doğumda; beslenme alışkanlıkları, annenin fiziksel aktiviteleri, annenin ruhsal hali gibi durumlar çok önemli. Toplumun bilinçlendirilmesi için her gebeye bir ebe projesininin hayata geçirmesi ve yaygınlaştırılması önem arz ediyor. Bir aile hekiminin yanında, 4-5 bin kişiye hizmet vermeye çalışan bir ebe mi daha verimli olur? Yoksa 4-5 bin kişiye 10 tane, 20 tane ebe arkadaşımızın yardımcı olmaya çalışması mı daha verimli olur? Bu projenin hayati derecede önemli olduğunun farkındayım. Özellikle gebelik sürecinin beslenme alışkanlıklarının ruhsal problemlerin, egzersizlerin, kültürün, sosyal hayatın daha da doğru kullanılabilmesi ve yaşanması için, her gebeye bir ebe ya da her aile hekimliğine birden fazla ebe görevlendirilmelidir."

Muhabir: KÜBRA AÇIKGÖZ