Ankara'nın Kalecik ilçesinde yetirilen Kalecik Karası, tüm dünyaya sevkiyat ediliyor. Kalecik Karası, Kalecik'te gösterdiği performans ile Türkiye'nin kırmızı şarap üretiminde önemli bir yer kaplıyor. Kalecik Karası kendine özgü tadıyla dünyadaki rakiplerine adeta meydan okuyor. Kalecik Karası Ankara'nın coğrafi işaretli ürünleri arasında yer almaktadır...
Kalecik Karası; Ankara'nın Kalecik ilçesi sınırları içerisinde yetiştirilen ve kırmızı şarap yapımında kullanılan bir üzüm çeşididir. Ankara'nın yanı sıra Denizli, Yozgat ve Nevşehir bölgelerindeki üretimi inceleyin; Kızılırmak resimlerinin yarattığı mikro iklim ve fosil denizin zengin toprakları sayesinde Kalecik en verimli yerdir.
Kalecik Karası'nın Tarihi
Anadolu'nun en eski üzümlerinden biri olan ve uzun yıllar Türk Araplarının en değerli üzümlerinden biri olarak kabul edilen Kalecik karası, adını üretildiği Kalecik'ten almıştır. Bu çeşidin yarattığı katma değer ve ilçeye kazandırdığı para o kadar yüksekti ki; Ziraat Bankası'nın ilk şubelerinden biri, dönemin İstanbul, İzmir, Bursa ve Adana gibi kalabalık yerleşim birimlerinden sonra Kalecik'te açılmıştır. Ancak o zamana kadar daha çok gayrimüslim halk tarafından yürütülen bağcılık ve bağcılık faaliyetleri, Cumhuriyet'in ilanından sonra Ermeni ve Rum nüfustan toplananlarla birlikte düşmüştür. Gerileyen şarap imalathanesini canlandırmayı hedefleyen TEKEL, ilk şarap imalathanelerinden birini Kale Bircik'te kurmuş; Üzümleri yerinde ve modern sahipleri tarafından işleyerek "Kalebağ" adı verilen sek ve tatlı şaraplar üretmeye başladılar. Bir diğer büyük şarap üreticisi olan ve merkezi Çankaya'da bulunan Kavaklıdere, "Yakut" evlerinden Kalecik Karası üzümlerini kullandı.
1960'lı yıllarda İç Anadolu bölgesinde asma biti istilasından sonra bağlarının kuruması nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştır. 1980'ler açısından bakıldığında, üretim ekonomik olarak karlı olmadığı gerekçesiyle neredeyse durmuş ve kullanılamaz hale gelmiştir. Sonraki yüzyıllarda Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile Kavaklıdere Şarapları'nın ortaklaşa yürüttüğü kurtarma ve seleksiyon çalışmaları sayesinde şarap dünyasına geri dönen üzüm, 2006 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret olarak tescillendi. .Ayrıca; Kalecik Karası Uluslararası Üzüm Festivali, 2019 yılından bu yana her yıl Kalecik'te düzenlenmektedir.
Kalecik Karası'nın Özellikleri
Kalecik Karası, ekimden en az 3 yıl sonra meyve vermeye başlayan bir üzüm çeşididir. Genel olarak bu türün asmaları Nisan ayında çıkmaya başlar ve Mayıs ayının sonlarına doğru çiçek açar. Haziran ayının ikinci haftasında meyvelerin oluşmaya başladığı dönem, eylül ortası (sezon ortası) sonuçlarına denk gelir. Taneleri siyaha yakın mavi renkli ve orta irilikte. Çekirdekleri ve kendine has aroması olan üzüm, sık salkımlara, konik kanat yapısına ve ortalama 150 gramlık bir görünüme sahiptir. Karışık-kısa budama yapılır. İç Anadolu'da yetişen en kaliteli kırmızı üzüm çeşitlerinden biri olan Kalecik Karası'nın Türkiye'ye sahip olduğu bilinmektedir.
HABER: ÖMER YILDIZCI