Günümüzdeki akıllı telefonların çoğu kablosuz şarj özelliğine sahip. Başlangıçta yeni bir teknoloji gibi görünse de, telefonlarımızı plastik disklerin üzerine bırakarak tamamen şarj edebilmeyi artık kanıksadık. Bu küçük mucizenin arkasındaki teknolojiye endüktif şarj denir ve hem telefonunuzda hem de kablosuz şarjda bir dizi endüktif bobin bulunduğu için çalışır. Bobinler hizalandığında, enerji aktaran bir elektromanyetik alan oluşturmaya yardımcı olurlar. Ancak en iyi kablosuz şarj cihazlarının bile sunduğu kolaylığın hem siz hem de gezegen için bazı ciddi dezavantajları vardır.

Kablosuz Şarj Telefonunuzun Piline Zarar Verir Mi

Günümüzde kablosuz şarj cihazları arabalarda, kafelerde ve hatta bazı mobilyalara doğrudan yerleştirilmiş olarak bulunabilir. Ancak, teknolojinin telefonunuzu bir şarj diskine bırakmadan önce iki kez düşünmenizi sağlayacak bazı sınırlamaları vardır.

Hem kablolu hem de kablosuz şarjı düzenli olarak kullanıyorsanız, kablosuz şarjın bir kabloyu takmaktan daha yavaş olduğunu fark etmişsinizdir. Rahatsız edici olmanın ötesinde, daha büyük çevresel sorunlara da katkıda bulunuyor olabilir.

Kablosuz Şarj Telefonunuzun Piline Zarar Verir Mi (4)

Peki, kablosuz şarjı tamamen bırakmanın zamanı geldi mi, yoksa telefonunuzu bir Qi pedinin üzerine pervasızca bırakabilir misiniz? Kablosuz şarjın artılarının ve eksilerinin akıllı telefonunuzun pilini nasıl etkileyebileceği aşağıda açıklanmıştır.

Kablosuz Şarj Telefonunuzun Piline Zarar Verir Mi (3)

Kablosuz Şarj Verimsizdir

Kablosuz şarjın enerjiyi boşa harcamasının nedeni, enerji verimliliği fiziğine dayanır. Bu durumda verimlilik, enerji bir sistemden aktarılırken kaybedilen miktarı ifade eder. Bunu açıklamak için, birinin büyük bir kavanoz dolusu bozuk parayı ellerinize boşaltmaya başladığını düşünün. Kavanozda 100 dolar değerinde bozuk para var, ancak elleriniz yere dökülmeye başlamadan önce yalnızca 10 dolar tutabilir. Bu para transferinin %10 verimliliğe sahip olduğunu söyleriz.

Telefonunuzu bir kablo aracılığıyla şarj ettiğinizde, metal parçaları doğrudan birbirine sıkıca bağlayarak, elektriğin yüksek verimlilikle akması için sabit bir kanal oluşturursunuz. Ancak, telefonunuzu kablosuz olarak şarj etmek için bir şarj pedinin üzerine yerleştirdiğinizde, iki endüktif bobin arasında plastik veya cam parçaları bulunur ve bu da enerjinin kaçması için bol miktarda alan oluşturur. En iyi tahminler, kablosuz şarjın en iyi ihtimalle yalnızca %80 verimli olduğunu, pratikte ise kablosuz şarj sırasında üretilen enerjinin yaklaşık yarısının asla pilinize ulaşmadığını gösteriyor. Bu inanılmaz derecede verimsiz.

Peki bu neden önemli? Sonuçta telefon, kablolu bir bağlantıdan daha yavaş olsa da şarj oluyor, o halde biraz enerjinin kaçmasının kime ne zararı var? Kablosuz şarj aynı zamanda zamanla pilinize zarar verebilecek ısı da üretir. Pili veya tüm telefonu değiştirirseniz, bu size paraya mal olurken, kaybedilen enerji ve elektronik atık çevreye zarar verir.

Kablosuz Şarj Telefonunuzun Piline Zarar Verir Mi (2)

Kablosuz Şarj Piliniz İçin Daha Kötüdür

Birçoğumuzun akıllı telefonlarında bulunan lityum iyon pillerle ilgili sorun, oldukça hassas olmalarıdır. Li-ion piller, arızalanmadan önce yalnızca belirli sayıda şarj döngüsüne sahiptir, bu nedenle telefonunuzun normal kullanımı bile teknik olarak pil için kötüdür. Ancak bazı şeyler bir pilin ömrünü daha da kısaltabilir ve pilinizin ömrünü en üst düzeye çıkarmak istiyorsanız kablosuz şarjın kötü bir fikir olduğuna dair kanıtlar var.

iFixit bazı testler yaptı ve bir şarj pedi üzerinde tam olarak hizalanmadığında, kablosuz şarjın aynı telefonda kablolu şarja göre %104'e varan oranda daha fazla enerji tüketebileceğini buldu. MagSafe ve Qi2 gibi standartlar, kablosuz şarj bobinleri arasında düzgün hizalamayı sağlamak için bir mıknatıs halkası kullanırken, teknoloji basitçe kablolu bağlantı ile aynı verimlilik seviyesine ulaşamaz.

Bu nedenle, kablosuz sizin tercih ettiğiniz şarj yöntemiyse, telefonunuzun pilini yalnızca kablo ile şarj etmiş olmanıza göre daha erken değiştirmeniz gerekecektir ve bu da size ileride gerçek paraya mal olacaktır.

Kablosuz Şarj Çevre İçin Daha Kötüdür

Yukarıda ele aldığımız gibi, kablosuz şarj verimsizdir ve bu verimsizlik hem gücü boşa harcar hem de pilinizde gereksiz yere baskı oluşturarak normalden daha erken arızalanmasına neden olabilir. Elbette bunun kişisel bir bedeli var. Pil değiştirmeleri ucuz değildir. Ancak çoğu insan bunun yerine yepyeni bir telefon alacaktır. The New York Times'a göre, kısmen arızalı (örneğin pili zayıf çalışan) bir telefona sahip olan kişilerin yalnızca %30'u yeni bir telefon satın almak yerine onu tamir etmeyi düşündüklerini söyledi.

Atılan elektronik cihaz ve bileşenlerin birikmesine e-atık denir ve bu çok büyük bir sorundur. Düzgün bir şekilde geri dönüştürülmediğinde, atık pillerden ve diğer bileşenlerden çıkan zehirli kimyasallar çevreye sızar. Biyolojik olarak parçalanamadıkları için bu toksinler toprakta, havada, suda, bitkilerde, hayvanlarda ve hatta insanlarda birikerek potansiyel olarak ciddi sağlık sorunlarına neden olur. Ayrıca, piller ve diğer bazı akıllı telefon bileşenleri geri dönüştürülebilir ve bu da elektronik ürünlerin üretimi için gerekli olan kobalt ve diğer metallere yönelik zararlı madencilik uygulamalarına olan bağımlılığı azaltır.

Fiziksel atıkların yanı sıra, kablosuz şarjın verimsizliğinden kaynaklanan boşa harcanan enerji de artmaktadır. iFixit teknik yazarı Arthur Shi tarafından yapılan hesaplamalar, 3,5 milyar akıllı telefon pilini kablosuz olarak şarj etmek için bir gün boyunca çalışan 73 kömür santraline ihtiyaç duyulacağını, bu telefonlar şarj cihazları üzerinde yanlış hizalanırsa daha da fazla tüketim olacağını ortaya koydu.

Kablosuz Şarjı Ölçülü Kullanın

TRT 1 CI+ Modülü veya Akıllı Kart Bulunamadı Ne Demek? TRT 1 CI+ Modülü veya Akıllı Kart Bulunamadı Ne Demek?

Yukarıda açıklanan kablosuz şarjla ilgili tüm sorunları öğrendikten sonra, kablosuz şarj cihazlarınızı atmaya meyilli hissedebilirsiniz, ancak lütfen atmayın. Her şeyden önce, bu yalnızca e-atık sorununa daha fazla katkıda bulunacaktır ve ikinci olarak, kablosuz şarjın hala bazı kullanımları vardır. Örneğin, halka açık bir yerdeyken ve halka açık bir USB şarj cihazı kullanmanız gerekiyorsa, kablosuz bir şarj pedi sizi bu kablolu bağlantı üzerinden dağıtılmaya çalışabilecek her türlü kötü amaçlı yazılım saldırısından koruyabilir. Telefonunuzun özelliklerine uygun olarak üretilmiş yüksek kaliteli kablosuz şarj cihazları, verimsizliği azaltmak için daha iyi hizalama ve akıllı güç iletimine sahip olabilir.

Kablosuz şarjı cihazlarınız ve çevre için daha az sorunlu hale getirmenin başka yolları da vardır. Örneğin, güneş enerjili bir kablosuz şarj cihazı, fosil yakıt kaynaklarından yararlanmadığınız için boşa harcanan enerji sorununu çözecektir. Ancak en iyi tavsiye, iyi bir şarj hijyeni uygulamaktır. Mümkün olduğunca kablolu şarjı kullanın

Kaynak: Haber Merkezi