Tarım ve Orman Bakanlığı, DB Tarımsal Enerji,  Ankara Pancar Kooperatifi ve Polatlı Ziraat Odası iş birliği ile gerçekleştirilen ‘Pelemir Tarla Günü’ etkinliği Polatlı’nın Ilıca Mahallesi’nde gerçekleştirildi.

Gliserin ve biyodizel üretiminde kullanılmak üzere Ar-Ge çalışmaları tamamlanan pelemir bitkisinin Polatlı’nın Ilıca Mahallesi’nde sözleşmeli ekimleri gerçekleştirilmişti. Hasat öncesi Ilıca Mahallesi’nde çiftçilerin katılımı ile düzenlenen tarla günü etkinliğinde, bölgedeki çiftçilere pelemir bitkisi tanıtıldı.

Ilıca’da gerçekleştirilen ‘Pelemir Tarla Günü’ etkinliğine, Polatlı İlçe Kaymakamı Murat Bulacak, Polatlı Belediye Başkan Vekili Metin Tulgay, Polatlı İlçe Tarım ve Orman Müdürü Burhanettin Sütçü, Polatlı İlçe Müftüsü Hayri Cihangeri, Ankara Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Muhittin Bıyıkoğlu, Polatlı Ziraat Odası Başkanı Zekai Köseoğlu, Polatlı AK Parti İlçe Başkanı Aysel Demir, Sivil Toplum Kuruluşu Temsilcileri, tarla sahibi Suat Ok ve çok sayıda çiftçi katıldı. 

Jet yakıtında kullanılan pelemir Ilıca'da tanıtıldı
NADASA BIRAKMAMAK İÇİN PELEMİR EKTİ
Tarla günü etkinliği kapsamında kürsüde söz alan tarla sahibi Suat Ok, 260 dekar alana pelemir ektiğini belirterek, “İmkanlar el verdiğince doğru ve iyi bir tarım yapmaya çalışıyoruz. Bölgemizin yapısı gereği tarlamı nadasa bırakmak beni çok üzüyordu. Buna bir çözüm ararken yolum DB Tarımsal Enerji Koordinatörü Nezih Bey ile kesişti. Pelemir bitkisiyle bu şekilde tanıştım. Daha sonra bu bitkiyi ilk defa tarlama ekme kararı aldım ve ektim. Dekara yaklaşık 3 kilo olacak şekilde tohum attım. Tohumu da DB Tarımsal Enerji’den borçlandık. Yine dekara 10 kg DAP gübre attım. Bu işlemden sonra fena bir iş çıkarmadığımızı düşünüyorum. Bu gübreleme sonrasında nisan ayının başlarında ise üs gübre olarak amonyum sülfat kullandım. Bu emeklerimizden sonra iyi bir verim alacığımızı düşünüyorum ve tarlamı da nadasa bırakmayacak olmam da beni sevindiriyor” İfadelerini kullandı.

Jet yakıtında kullanılan pelemir Ilıca'da tanıtıldı (6)
TARLALAR NADASA BIRAKILMAYACAK
Tarla sahibinin ardından kürsüye çıkan ve her daim çiftçinin yanında olduğunu belirten Polatlı Ziraat Odası Başkanı Zekai Köseoğlu; “ Siz çiftçilerimizi tebrik ediyorum. Tarım ülkemiz ve insanlık için çok önemli bir sektör olsa da çok zor bir sektör. Doğa koşullarının etkisi ve haşaratın çoğalması gibi etkenler çiftçilerimizi zorluyor. Bu sebeplerden dolayı çiftçilerimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Polatlı’mızda her yıl 250 bin dönüm civarında tarım arazisi boş kalıyor. Bu arazilerin boş kalmaması için elimizden geleni yapıyoruz. Geçen yıl yaklaşık 70 dönüm civarında pelemir bitkisi ekip çok iyi sonuçlar aldık. Bu sene de 400 dekar civarında ekiliş yaptık. Umarım bu bitki sayesinde hiçbir tarlamız nadasa kalmayacak. Hem Ankara’mıza hem de ülkemize katkı sağlamış olacağız.” Dedi.

Jet yakıtında kullanılan pelemir Ilıca'da tanıtıldı (3)

TARLADA YABANCI OT BARINDIRMIYOR
Pelemir bitkisi konusunda teknik bilgiler veren İzzet Baysal Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden Doç.Dr. Yusuf Arslan; “ Ben pelemir bitkisini araştıran, geliştiren ve vatandaşların hizmetine sunan ekibin üyesiyim. Pelemir bitkisi 2017 yılında kültüre alındı. Daha önce yabani ot grubundaydı. Bizde nadasa kalan arazilerimizi değerlendirmek için araştırmalar yaptık. Sonuç olarak pelemir bitkisinin buna uygun olduğunu gördük. Kurak alanlarda birçok araştırma yaptık. Bu bitkinin bu bölgeye uygun olduğunu da gördük. Bu bitki en büyük özelliklerinden bir tanesi de tarlada yabancı ot barındırmıyor. Yani yabancı otun çok varsa ilaç yapmak yerine bunu ekmek yeterli.” Diye konuştu.

Jet yakıtında kullanılan pelemir Ilıca'da tanıtıldı (5)

Pelemir bitkisinin tanıtılmasından sonra kürsüye çıkan Polatlı Kaymakamı Murat Bulacak ise emeği geçen herkese teşekkür ederek görevlilerle tarla içerinde yer alan pelemir bitkisini inceledi.

HABER:ARDA ÖZDEN
 

Editör: Arda Özden