İzmir'e 8 kilometre uzaklıkta tarihi sokakları, doğal güzellikleri ve sıcak atmosferiyle büyüleyen bir köy var: Şirince. Selçuk'un doğusunda saklı bu köy sanki bir zaman tünelinden çıkıyor. 1922 yılına kadar Ortodoks Rumlara ev sahipliği yapan Şirince Köyü, mübadele döneminde Türk Müslümanlar tarafından koloni olarak benimsenmiştir. Sivil mimari yapısını günümüze kadar koruyan neredeyse asırlık evleri, doğal güzellikleriyle bambaşka bir dünyaya açılan kapı gibi büyüleyici bir şekilde duruyor. Antik kaynaklarda “Dağdaki Efes” olarak bilinen Şirince, köklü bir tarihe sahiptir. Tarihi beylik zamanlarına kadar uzanan köyün, derebeyinin emri altında çalışan köylülerin özgürleştirilmesi talebiyle kurulduğu söyleniyor. Bey'in nereye yerleşeceklerini sorması üzerine köylüler "Çirkince" cevabını verince köyün adı "Çirkince" olarak belirlendi ancak yine köylülerin çabaları sayesinde adı "Şirince" olarak değiştirildi.

şirince2

Tarihi binalar ve kiliseler:

Osmanlı egemenliğine giren Şirince, 19. yüzyılda dağlık, Türkçe konuşulan bir bölgede vergi ödeyerek kendi iç düzenini kuran 1.800 hanelik bir Rum köyüydü. Bu döneme ait Aya Yani ve Aya Dimitri kiliseleri köyün tarihine tanıklık eden önemli yapılar arasında yer alıyor. Balkan Savaşı'nda Osmanlı'ya karşı direnen Şirince, Birinci Dünya Savaşı sırasında gençliğini "İşçi Taburu" adı verilen özel bir birliğe kaydettirdi. Ancak 1922'de İzmir'in kurtarılmasıyla Rum köylülerin çoğu Yunanistan'a göç etti ve köy terkedilmiş halde kaldı. 1924 yılındaki mübadele sırasında gelenlerin yerleşimiyle köy yeniden canlanmış ve bugünkü şeklini almıştır. Şirince Çarşısı hazine avı gibidir. Köylülerin kendi ürünlerini sattığı tezgahlarda el sanatları, zeytinyağı, pekmez, reçel gibi pek çok doğal ürün ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor. Ayrıca köy mahzenlerinde üretilen meyve şarapları da midenize ziyafet çekecektir. Şirince, eğimli araziye inşa edilmiş evleriyle aynı zamanda doğal güzellikleriyle de büyülüyor. Yunan döneminden kalma 200'e yakın ev, köyü bir açık hava müzesine dönüştürdü. Köy meydanına bakan teraslarıyla ünlü eski kahvelerde kumda pişirilen kahvenizi içerken köyün sakinliğinin keyfini çıkarabilirsiniz. Şirince birçok konaklama seçeneği sunuyor.

şirince4


Doğal güzellikleri yakından keşfedin

Şirince köyü tarih, kültür, doğa ve lezzetin buluştuğu eşsiz bir yerdir. İzmir'e yolu düşenler bu köye uğrayarak eşsiz bir yolcuğa çıkıp, unutulmaz anlar yaşayabilir... Şirince, adı kadar sevimli, ruhuyla büyüleyici bir köy olarak kalbinizde yer bulacaktır. Şirince köyünde konaklamanızı daha da renkli hale getirecek çeşitli aktiviteler bulunmaktadır. Köy meydanında bulunan çarşıyı gezmek, geleneksel el örmesi köylülerin tasarladığı inci boncuğu incelemek ve köylülerle sohbet etmek size stres ve yorgunluktan eser bırakmama garantisi veriyor. Ayrıca doğa yürüyüşleri yaparak ve köyün çevresini keşfederek tarihi ve doğal güzellikleri yakından keşfetme fırsatına da sahipsiniz.

Polatlı’da ‘En İyi Cümle Afiş Tasarım Yarışması'nın kazananları belli oldu Polatlı’da ‘En İyi Cümle Afiş Tasarım Yarışması'nın kazananları belli oldu

şirince5

Ege ve Girit mutfağının lezzetleri:

Şirince kendine özgü mutfağıyla da öne çıkıyor. Ege ve Girit mutfağının lezzetlerini tatmadan köyden ayrılmayın. Köy kafelerinde radika, kızartma, şevketi bostanı, kabak çiçeği dolması gibi yöresel lezzetlerin tadına bakabilir, otantik bir atmosferde çay veya kahve içebilirsiniz. Şirince'nin meyve bahçeleri köy yaşamına renk veren unsurlardan biridir. Yaz aylarında taze şeftalilere, kışın kabukları bile bir başka incelikte olan mandalinalara rast gelebilirsiniz. Yöresel ürünleri tatmadan köyden ayrılmamanın keyfini çıkarabilirsiniz. İzmir'e yaklaşık 8 kilometre uzaklıktaki Şirince köyü, tarihi dokusu, doğal güzellikleri ve samimi atmosferiyle ziyaretçilerini büyülüyor. Köyde geçireceğiniz anlar huzur dolu vakitlerle unutulmaz anılara dönüşebilir. Şirince adeta bir masal köyü gibi, her ziyaretçisine eşsiz bir hikaye sunuyor. İzmir'e gidenler bu köyde geçirilen zamanın değerini keşfedecek ve Şirince'nin büyüsüne hayran kalacaklar.

şirince3

Editör: Sedef Hızlı