İYİ Parti Ankara Milletvekili Kürşad Zorlu, öğretmen atamalarında mülakatın kaldırılmasını öngören kanun teklifini Meclis’e sundu. Zorlu, iktidarına hitaben, “Gelin bu süreci birlikte tamamlayalım ve ‘kanuni zorunluluk nedeniyle bu uygulamayı yapıyoruz’ bahanesinden kurtulun” çağrısında bulundu.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Genel seçimlerinden önce kamu atamalarında mülakatın kaldırılacağına dair vaadine rağmen, henüz bu yönde bir adım atılmamışken, İyi Parti, öğretmen atamalarını kapsayan bir kanun teklifi hazırladı.

İYİ Parti Ankara Milletvekili Kürşad Zorlu'nun imzasıyla Meclis'e sunulan kanun teklifinin gerekçesinde şu ifadeler yer aldı:

“Ülkemizde geniş bir tartışma konusu olan mülakat uygulaması, özellikle öğretmen atamalarında kullanılması, öğretmenlik mesleğinin kritik önemi göz önüne alındığında uygunsuzdur. Bir vatandaşımızın öğretmen olarak atanabilmesi için, lisans düzeyindeki diplomada belirtilen bölümlerden mezun olması gerekmektedir. Öğretmenlik, özel bir uzmanlık gerektiren bir meslek olduğundan, öğretmenler, yükseköğrenim sürecinde alan bilgisi, genel kültür ve pedagojik formasyon alanlarında uzmanlaşmaktadırlar. Üniversite eğitimini eğitim fakültesi dışında tamamlayan öğretmen adayları bile, pedagojik formasyon almaları gerekmektedir. Öğretmenlerin eğitim seviyelerinin değerlendirilmesi, subjektif bir mülakatla yapılacak şekilde olmamalıdır. Bu kutsal göreve talip olan bireylerin mesleki yeterlilikleri ve atanma durumları, objektif ölçütlerle belirlenmelidir. 1 milyona yaklaşan öğretmen adayı beklerken, yapısal sorunlar bu sayıyı daha da artırmaktadır. Ancak, sorunun kaynağı öğretmenler değil, sürekli değişen sistemdir. Mevcut durumda, öğretmenler ve aileleri arasında mülakata duyulan güvensizlik belirgindir. Bu süreç, vatandaşın devlete duyduğu adalet duygusunu zedeleyebilir ve öğretmenlerin toplumdaki konumunu olumsuz etkileyebilir.

"MÜLAKAT SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMENLER İÇİN GEÇERLİDİR"

Okullarda sosyal dışlanma yaşanıyor! Okullarda sosyal dışlanma yaşanıyor!

Mülakatın kaldırılmasının temel gerekçesi, atama sürecini daha objektif hale getirmektir. Sadece sınav puanlarına dayalı bir değerlendirme sistemi, adayların bilgi düzeyini ve öğretim becerilerini daha nesnel bir şekilde ölçebilir. Bu, adil bir rekabet ortamı sağlar ve her adayın eşit şartlarda değerlendirilmesine olanak tanır. Önyargı veya öznel değerlendirmelerin ortadan kaldırılması, daha adil bir değerlendirme sürecini beraberinde getirir. Millî Eğitim Bakanlığı'nın iddiasının aksine, kanunlarımızda mülakat zorunluluğu bulunmamaktadır. Mülakat, sözleşmeli öğretmenler için geçerlidir. Sözleşmeli öğretmenlik, 15 Temmuz sonrası OHAL koşullarında KHK ile getirilmiş bir düzenlemedir (668 sayılı KHK). Hükümet, atama süreçlerinde mülakatı kaldıracaklarına dair verdiği sözleri yerine getirmediği gibi, mülakat uygulamasının devam edeceğini açıklamıştır. Özellikle öğretmen atamalarında mülakatın kaldırılması için hemen harekete geçilmesi gerekmektedir. Mülakatın kalıcı olarak kaldırılması için kanuni güvence altına alınması gerekliliğine inanıyoruz.”

"YASADA YAZDIĞI İÇİN MECBUREN UYGULUYORUZ"

Zorlu, kanun teklifiyle ilgili sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada da iktidara hitap ederek, “İlk atama takvimi açıklanmadan, önümüzdeki hafta, bütçe görüşmeleri bittikten sonra TBMM’nin gündemine alınması artık bir zorunluluktur. Gelin bu işi birlikte tamamlayalım ve ‘yasada yazdığı için mecburen uyguluyoruz’ mazeretinden siz de kurtulun” ifadelerini kullandı.

Editör: Sedef Hızlı