Tüm Yerel Sen, İtfaiye Teşkilatı'nın 310. kuruluş yıldönümünü kutlamak amacıyla her yıl 25 Eylül-1 Ekim tarihleri arasında düzenlenen İtfaiye Haftası'nın, acil taleplerin henüz çözülmemesi nedeniyle bu yıl kutlanamayacağını açıkladı.
"İTFAİYECİLİK MESLEĞİNE ÜLKEMİZDE DEĞER VERİLMİYOR"
Açıklamada, itfaiyecilerin canlarını hiçe sayarak yürüttükleri kritik hizmetlerin önemine dikkat çekilerek, "İtfaiyecilik Haftası her yıl 25 Eylül-1 Ekim tarihlerin arasında kutlanır. Yangın ve diğer afetler ile her türlü acil durumda canları pahasına arama ve kurtarma görevi yapan, can ve mal güvenliği bakımından dünyanın en önemli ve en riskli meslekleri arasına giren itfaiyecilik mesleğine ne yazık ki ülkemizde değer verilmiyor ve sorunları görmeden gelinmektedir" şeklinde açıklamaya yer verildi.
Açıklamada, itfaiye emekçilerinin, yangın ve diğer afetlerde gösterdikleri fedakârlıkların yanı sıra mesleklerinin resmi olarak tanınmaması ve bu durumun yarattığı mağduriyetler dile getirildi. İtfaiyecilik liseleri ve meslek yüksekokullarının açılmasına rağmen, itfaiyecilik mesleğinin hala yeterince değer görmediği ve bu alandaki mezunların istihdamının sağlanmadığı vurgulandı.
"GÖREV SIRASINDA YAŞANAN YARALANMA GAZİ OLARAK TANINMALI"
İtfaiye çalışanlarının, görevlerini yerine getirirken fiziksel ve kimyasal tehlikelerle karşı karşıya kaldıkları belirtilirken, görev sırasında yaşanan yaralanma ve sakatlıkların gazi olarak tanınması gerektiği ifade edildi. Ayrıca, itfaiyecilerin yalnızca yangına müdahale ettikleri sürece yıpranma payından yararlandığı, bu durumun haksızlık yarattığı kaydedildi. Sendikanın açıklaması şöyle;
"Her anı risk altında olan itfaiye çalışanları, görevi ifa ederken oluşabilen parlamalar ve patlama, yangın esnasında çökme ve göçük, trafik kazaları gibi fiziksel risklerin yanında, zehirlenme, boğulma, radyoaktivite gibi kimyasal tehlikelerle oluşan mesleki hastalıklarla karşı karşıya kalmaktadırlar. 310 yıllık tarihi geçmişe sahip İtfaiye teşkilatımızı en güzel şekilde bizlerde kutlamak isteriz ancak ölümle yaşam arasında sıkıştırıldığımız için İtfaiye Haftasını kutlamıyoruz"
"İTFAİYE EMEKÇİLERİNİN BEKLENTİLERİNE CEVAP VERİLMELİ"
Farklı statülerde çalışan itfaiye personelinin özlük hakları arasında eşitsizlikler bulunduğuna dikkat çekilen açıklamada, birçok belediyenin norm kadro sayısının altında personel çalıştırdığı, bu durumun iş barışını bozduğu ve hizmet kalitesini etkilediği ifade edildi.
Tüm Yerel Sen, her gün işlerine gelirken ailesiyle vedalaşarak görev başına giden itfaiyecilerin sorunlarının çözüm beklediğini vurgulayarak, "İnsanımızı her türlü tehdit ve tehlikeden kurtarmak için güç, cesaret ve yeteneklerini azami seviyede kullanan itfaiyecilerimizin hayata tutunmaları için herkesin üzerine düşeni yapması gerekir" dedi.
Bu yıl İtfaiye Haftası'nı kutlayamayacaklarını belirten Tüm Yerel Sen, sorunların çözümü için mücadele edeceklerini ve taleplerini her platformda dile getirmeye devam edeceklerini açıkladı. "Emek en yüce değerdir ve emeğin beklentilerine cevap vermek hepimizin öncelikli görevidir" ifadeleriyle açıklamalarını tamamladı.
Açıklamada, şu önemli sorunlara dikkat çekildi:
- İtfaiye emekçilerinin ve mesleğin sorunlarına iktidar ve yerel yönetimlerin duyarsız kaldığı ifade edildi.
- İtfaiyecilik alanında açılan liselerin ve meslek yüksekokullarının, mesleğin yeterince tanınmamasına yol açtığı belirtildi.
- İtfaiyecilik mesleği, teknik beceri gerektiren bir iş olmasına rağmen, hala genel idari hizmetler sınıfına dahil edilerek gereken önemin verilmediği vurgulandı.
- SGK tarafından belirlenen mesleklerin fiili hizmet süresi zammından yararlanırken, itfaiyecilerin sadece yangın müdahaleleri sırasında yıpranma payından faydalandığı kaydedildi.
- Farklı statülerde (memur, işçi, şirket çalışanı) personel çalıştırılmasının, özlük hakları bakımından eşitsizliklere yol açtığı ve iş barışını zedelediği belirtildi.
- Birçok belediyenin, norm kadro sayısının altında personel ile görev yaptığına dikkat çekildi.
- İtfaiye çalışanlarının, görev başında yaralanma veya vefat etme durumlarında gazi sayılmaları ve ailelerinin sosyal haklardan yararlanması gerektiği ifade edildi.
- Maktu mesai ücretinin, işin riski ve zorluğu göz önüne alınarak taban aylığı seviyesinde belirlenmesi gerektiği vurgulandı.
- Mevcut İtfaiye Yönetmeliği'nin güncellenmesi ve İtfaiye emekçilerine 3600 ek gösterge verilmesi gerektiği dile getirildi.
- İtfaiye emekçilerinin ekonomik, sosyal ve özlük hakları açısından ciddi sorunlarla karşılaştığı kaydedildi.