Intel'in 14. nesil yongaları, farklı mimarilere sahip iki işlemci serisinden oluşur. İlk olarak Ekim 2023'te piyasaya sürülen Raptor Lake Refresh yongaları, Intel'in 2022'de piyasaya sürdüğü daha eski 13. nesil Raptor Lake işlemcilere dayanıyordu. Öte yandan, daha yeni Meteor Lake işlemcileri Aralık 2023'te piyasaya sürüldü.

Intel'in Meteor Lake Ve Raptor Lake Arasındaki Farklar (3)

Intel hem Raptor Lake Refresh hem de Meteor Lake işlemcilerini 14. nesil yongalar olarak adlandırdığından, ikisi arasındaki farkları merak ediyor olabilirsiniz. Her ikisi de 14. nesil olarak adlandırılsa da, Raptor Lake ve Meteor Lake yongaları, onları birbirinden tamamen benzersiz kılan farklı mimariler kullanır.

Meteor Lake, 13. nesil Raptor Lake yongalarının yerini alması bekleniyordu, ancak birkaç söylenti, masaüstü CPU geliştirmesinde bir gecikme olduğunu ve bunun yerine 14. nesil Raptor Lake Refresh'e yol açtığını öne sürüyor. Ancak Intel, 2023'ün sonlarında Meteor Lake dizüstü bilgisayar yongalarını da piyasaya sürdüğünden, müşterilerin iki tür işlemci arasında nasıl karıştırılabileceğini görmek kolaydır.

Intel Raptor Lake yongaları nelerdir? Intel Raptor Lake mimarisi, 13. ve 14. nesil olmak üzere iki farklı Intel işlemci neslinde kullanılıyor. Bu yongalar ayrıca Intel'in, takip eden yongalar için Intel Core / Core Ultra'ya geçiş yaptığı için Intel Core i markasına sahip son Intel işlemcileridir.

Intel'in Meteor Lake Ve Raptor Lake Arasındaki Farklar (4)

  1. nesil Raptor Lake Refresh, esasen 13. nesil Raptor Lake işlemcilerinin biraz geliştirilmiş hali olsa da, Intel 14. nesil Core i7'ye daha fazla çekirdek ekleyerek 16'dan 20 çekirdeğe çıkardı. Geliştirilmiş performans elde etmesine rağmen, Intel Raptor Lake Refresh yongalarını aynı önerilen perakende satış fiyatında tutarak müşterilerine daha fazla değer sundu.

Öyleyse, hangi tüketici Intel işlemcilerinin Raptor Lake Refresh mimarisini kullandığını merak ediyorsanız, işte eksiksiz bir liste: Masaüstü CPU'lar için Intel Core i9-14900/KF/KS/K/F/T, Intel Core i7-14700/KF/K/F/T, Intel Core i5-14600/KF/K/T, Intel Core i5-14500/T, Intel Core i5-14400/T/F ve Intel Core i3-14100/F/T; ve dizüstü bilgisayar CPU'ları için Intel Core i9-14900HX, Intel Core i7-14700HX/14650HX, Intel Core i5-14500HX/14450HX, Intel Core 7-150U, Intel Core 5-120U ve Intel Core 3-100U.

Hangi Intel işlemcilerinin Raptor Lake mimarisini kullandığını görmek için doğrudan Intel web sitesinden 13. nesil Intel Core işlemci serisinin geri kalanına da göz atabilirsiniz. Intel'in o listede 50'den fazla 13. nesil yongası olduğu için hepsini burada gösteremedik.

Intel Meteor Lake işlemcileri nelerdir? Meteor Lake işlemcileri de 14. nesil yongalar olarak adlandırılsa da, bu yongaların yerini aldığı Raptor Lake yongalarından farklı bir mimari tasarım kullanıyorlar. Ancak, eski 14. nesil yongalarla daha yeni yongalar arasındaki farkları anlamanın en kolay yolu, adlandırma şemalarına bakmaktır.

Intel'in Meteor Lake Ve Raptor Lake Arasındaki Farklar (2)

Bu yazının yazıldığı sırada, tüm Intel Core Ultra yongaları Meteor Lake işlemcileridir. Bunlara aşağıdaki tüketici yongaları dahildir: Intel Core Ultra 5-125H/U, Intel Core Ultra 5-134U, Intel Core Ultra 5-135H/U, Intel Core Ultra 7-155H/U, Intel Core 7-164U, Intel Core Ultra 7-165H/U ve Intel Core Ultra 9-185H. Meteor Lake işlemcilerinin henüz masaüstü varyantlarının olmadığını, yani listelenen tüm yonga modellerinin dizüstü bilgisayarlar için yapıldığını unutmayın.

Intel Core işlemcilerinin (Ultra markası olmayanlar) hala Raptor Lake mimarisini kullandığını unutmayın. Bu nedenle, Intel Core Ultra'yı (Meteor Lake yongaları) yalnızca Intel Core işlemcilerle (Raptor Lake Refresh yongaları) karıştırmamalısınız.

İşlem düğümü farklılıkları Raptor Lake'den Meteor Lake'e en büyük değişiklik, Intel'in daha küçük bir işlem düğümü kullanmasıdır. Birincisi, 10nm işlem düğümü olan Intel 7'yi, ikincisi ise 7nm'ye dayanan Intel 4'ü kullandı. Proses düğümü, yongaların yapımında kullanılan üretim sürecini ifade eder ve daha küçük bir proses düğümü genellikle daha küçük bir transistörü gösterir. Bu nedenle, bir işlemci daha küçük bir düğüm (dolayısıyla daha küçük bir transistör boyutu) kullanıyorsa, üretici aynı ayak izine daha fazla transistör yerleştirebilir.

Intel'in Meteor Lake Ve Raptor Lake Arasındaki Farklar

Çip üzerindeki daha fazla sayıda transistörün yanı sıra, daha küçük düğüm boyutu aynı zamanda saat hızı ve verimlilikte de iyileştirmeler anlamına geliyordu. Yani, Meteor Lake yongaları için kullanılan Intel 4 işlem düğümü, bu yongaların Raptor Lake yongalarına benzer performans sunmasına rağmen daha az güç tüketeceği anlamına geliyor.

Bununla birlikte, Intel daha küçük bir işlem düğümü geliştirmekle ve kullanmakla yetinmedi. Bunun yerine, her zamanki yekpare tasarımdan modüler bir yonga setine geçiş yapan yepyeni bir yonga tasarımı (en azından Intel için) oluşturdu.

Monolit ve chiplet tasarımları Raptor Lake Intel işlemcisi, olağan yekpare tasarımı kullandı, yani işlemciler tek, yüksek düzeyde entegre bir birim olarak gelir. Bu, genellikle yonga tabanlı tasarımlara göre üstün performans anlamına gelse de, Intel'in araştırmadaki ilerlemeleri, hızdan ödün vermeden Meteor Lake yongaları için yonga tabanlı bir tasarım kullanmasına olanak tanıdı.

Intel'in Meteor Lake yongaları için yonga seti tasarımı, işlemciyi dört parçaya ayırıyor: hesaplama kalıbı, grafik kalıbı, SoC döşemesi ve G/Ç döşemesi. Bu dört bölüm daha sonra Intel'in Foveros teknolojisi kullanılarak birleştirilir ve daha iyi güç verimliliğini korurken yekpare işlemcilerle aynı performansı elde etmelerini sağlar.

Güç avantajının yanı sıra, yonga tasarımlarının getirdiği modülerlik, Intel'in Meteor Lake yongalarını kolayca özelleştirebileceği ve mevcut işlemci neslini gelecekteki geliştirmeler için değiştirmeyi ve hatta üzerine inşa etmeyi kolaylaştırdığı anlamına gelir.

Intel'in Meteor Lake Ve Raptor Lake Arasındaki Farklar (1)

Dahası, yonga tasarımları daha iyi verim sağlayabilir. Bunun nedeni, bir işlemcide bir kusurlu segment varsa, Intel'in işlemciyi ayırmak veya tamamen atmak yerine sadece arızalı birimi değiştirebilmesidir.

Entegre Intel Arc grafiklerine karşı Iris Xe ve Intel UHD Intel Meteor Lake yongaları, Raptor Lake işlemciye göre daha büyük bir avantaja sahiptir: entegre GPU'su. Önceki nesil, entegre grafiklere sahip CPU'lar için Iris Xe ve Intel UHD kullanıyordu. Buna karşılık, daha yeni Meteor Lake işlemcileri, Intel'in Arc GPU'ları için kullandığı Xe-HPG'ye dayanan Xe-LPG mimarisini kullanıyor.

Bu yeni GPU mimarisi, yeni Meteor Lake işlemcilerine o kadar fazla işlem gücü sağlıyor ki, sonunda Ryzen 8000 dizüstü bilgisayar APU'larında bulunan AMD'nin güçlü RDNA 3 entegre GPU'larıyla aynı seviyede. Ancak, Intel henüz herhangi bir Meteor Lake veya daha yeni masaüstü CPU'yu piyasaya sürmediğinden, bu avantajın masaüstü alanına da yansıyıp yansımayacağını henüz görmedik.

Intel'in Meteor Lake yongaları 14. nesil Raptor Lake işlemcilerle gruplanmış olsa da, birincisi ikincisinde bulamayacağınız yeni teknolojiler ve gelişmeler kullanıyor. Daha verimli, daha güçlü entegre grafiklere sahip ve umarız nihai tüketici için tasarruf sağlayacak şekilde üretimi daha ucuz.