İsveçli bilim insanları, insan beyin dokusundan oluşan dünyanın ilk 'yaşayan bilgisayarını' üretti. Bu üretimin dünyadaki enerji krizlerine çözüm olabileceği söyleniyor. 

AirPods 4 Aktif Gürültü Engelleme Özelliğiyle Geliyor, Ancak Fiyatı Artıyor! AirPods 4 Aktif Gürültü Engelleme Özelliğiyle Geliyor, Ancak Fiyatı Artıyor!

16 BEYİN HÜCRESİNDEN OLUŞAN BİR YAPI 

Bilim adamları tarafından insan beyin dokusundan yapılmış dünyanın ilk yaşayan bilgisayar üretildi.  Laboratuvar ortamında yetiştirilen 16 beyin hücresi kümesinden oluşan bu yapı, hücreler arasında bilgi iletişimini sağlayarak çalışıyor. Yeni bilgisayar, geleneksel bir bilgisayar çipine çok benzer şekilde işliyor; nöronlar aracılığıyla sinyal gönderip alan devreler gibi hareket ediyor.

YENİ TEKNOLOJİ DAHA AZ ENERJİLİ

Yeni teknolojiyi özel kılan şey, daha az enerji kullanmasıdır; çünkü yaşayan nöronlar, mevcut dijital işlemcilere oranla milyonlarca kat daha az enerji tüketirler. Bilim insanları, insan beyninin 10 ila 20 watt arasında enerji harcadığı görevlerin, günümüz bilgisayarlarında 21 megavat enerji kullanıldığını ortaya koydu. Bu da bilgisayarların insan beyninden bin kat daha fazla enerji tükettiğini gösteriyor.

DOPAMİN DOZLARIYLA EĞİTİLİYOR

Yaklaşık 0.5 mm çapında ve 10 bin canlı nöron içeren mini beyinler, dopamin dozlarıyla eğitiliyor. Doğru görev yerine getirildiğinde ödül olarak kimyasal bir akış alıyorlar. Bilim insanları, dopamin salınımı yapmak için belirli bölgeleri ışığa maruz bırakarak uyarıyor. Organoidler, sekiz elektrotla çevrili ve aktiviteyi ölçebiliyorlar. 

DERİN SORULARI GÜNDEME GETİRİYOR

Bu ilerleme, biyoloji ve teknoloji arasındaki sınırları belirsizleştirerek bilgi işlem ve sinir biliminde yeni olanaklar sağlıyor. Etik konular bir yana, yaşayan bilgisayar teknolojisi alanında önemli bir kilometre taşına işaret ediyor. Yapay Zeka'nın bu son teknolojisi algılarımızın sınırlarını zorlayarak yapay zekanın geleceği ve insanlığın teknoloji hakkında önemli derin soru işaretleri gün yüzüne çıkarıyor. 

Kaynak: TRT HABER