Disney+ platformu, yapmış olduğu açıklamayla Atatürk dizisini yayınlamayacağını duyurmuştu. Vatandaşlar, bu açıklamanın ardından büyük tepki gösterirken çok sayıda vatandaş Disney+ üyeliklerini iptal etti.
Özellikle sosyal medyada büyük tepkiye yol açan kararın ardından Tarih Profesörü İlber Ortaylı'dan açıklama geldi. Kişisel sosyal medya hesabından açıklamalarda bulunan Ortaylı, Atatürk'ün dünya tarihinde nadir görülen bir deha olduğunu ve Atatürk'ü tartışmanın kimsenin haddi olmadığını belirtti. Ortaylı, Almanya'nın Türkiye'nin yakın tarihini tartışmaya açmak istediğini ve kendi soykırım utancına bir ortak aradığını söyledi. Dünyaya meydan okuyumuşuzun hikayesini yabancılara bırakırsak sadece protesto etmekle kalırız diyen Ortaylı, "Türkiye hem kahramanlarını koruma hem de tarihini anlatma gücüne sahiptir. Yeter ki nitelikli insan gücümüz kullanılsın ve işi uzmanlarına bırakalım" ifadelerin yer verdi.
İşte Prof. Dr. İlber Ortaylı'nın açıklamalarının tamamı;
İLBER ORTAYLI: ATATÜRK'Ü TARTIŞMAK KİMSENİN HADDİ DEĞİLDİR
"Kimsenin şüphesi olmasın; hukukunu müdafaa edemeyecek tarihi büyüklerimizin savunmasını tarihçiler ve tarih bilenler yapacaktır. Bu sene Atatürk’ün ölümünün 85. yılını idrak edeceğiz; anısı hâlâ böyle baş tacı edilen bir başkası yoktur. Hayatının hiçbir safhasında zamanın ve zeminin olumsuzluklarına teslim olmayan Atatürk’ü tartışmak kimsenin haddi değildir.
İLBER ORTAYLI: ATATÜRK DÜNYA TARİHİNİN NADİREN GÖRDÜĞÜ BİR DEHADIR
Anadolu’dan asla çıkmayacağımızın belgesi olan 26 Ağustos 1922’deki Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nin yıldönümünün yaklaştığı şu günlerde başlayan tartışma tarihin hiçbir zaman geride kalmadığının göstergesidir.
Atatürk dünya tarihinin nadiren gördüğü bir dehadır. Bu gerçeği dünyanın önde gelen tarihçileri kabul etmekte ve kitaplarında detaylarına girmektedirler. Sağlığında ve ölümünden sonra tüm dünyaya örnek gösterilen bu tarihi şahsiyet dün olduğu gibi bugün de sahipsiz değildir.
İLBER ORTAYLI: BU KONU ÜYELİK İPTALİ VEYA KANAL KAPATMAYLA GEÇİŞTİRİLECEK BİR OLAY DEĞİLDİR
Mesele sadece uluslararası bir şirketin çektiği diziyi yayından çekmesi değil, yakın tarihimizin ülkemizin kurucusu Atatürk’ümüz üzerinden tartışmaya açılmasıdır. Bu konu üyelik iptali veya kanal kapatmayla geçiştirilecek bir olay değildir. Biz ne kadar meseleleri görmezden gelsek de dünyada birtakım çevreler, son zamanlarda özellikle Almanya, yakın tarihimizi tartışmaya açmak istemekte, kendi soykırım utancına ortak aramaktadır. Çabaları nafiledir; nice yabancı tarihçi Osmanlı Arşivi’ne girdikten sonra Türkiye’nin sadık dostları olmuştur. Türkiye’nin aciliyetli olarak enternasyonal nitelikli bir araştırma grubu, ki buna Ermeni alimleri de dahil, kurması ve çalışmaya başlaması şarttır.
İLBER ORTAYLI: DEVLETİN İMKANLARI OSMANLI'NIN KURULUŞ DÖNEMLERİ KADAR YAKIN TARİHİMİZ VE KURUCUMUZ ATATÜRK İÇİN DE KULLANILMALIDIR
Devletin imkanları Osmanlı’nın kuruluş dönemleri kadar yakın tarihimiz ve kurucumuz Atatürk için de kullanılmalıdır. Bugünlerde sinema dünyasında merakla beklenen Ridley Scott tarafından yönetilen Napoleon filmi gibi kaliteli bir film neden Atatürk için yapılmasın? Bu kaliteyi yakalayacak yönetmenimiz de senaristimiz de oyuncumuz da var. Eğer bu ülkenin kurucusunun hayatını, Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra, hiçbir mağlup milletin direniş göstermediği zamanda siviller ve askerlerle dünyaya meydan okuyuşumuzun hikayesini başkalarına bırakırsak sadece protesto etmekle kalırız. Türkiye hem kahramanlarını koruma hem de tarihini anlatma gücüne sahiptir. Yeter ki nitelikli insan gücümüz kullanılsın ve işi uzmanlarına bırakalım."
Kimsenin şüphesi olmasın; hukukunu müdafaa edemeyecek tarihi büyüklerimizin savunmasını tarihçiler ve tarih bilenler yapacaktır. Bu sene Atatürk’ün ölümünün 85. yılını idrak edeceğiz; anısı hâlâ böyle baş tacı edilen bir başkası yoktur. Hayatının hiçbir safhasında zamanın ve… pic.twitter.com/L8HGkpHsaL
— İlber Ortaylı (@ILBERORTAYLIGSU) August 4, 2023