Adalet Bakanlığı'nın icra-iflas istatistiklerine göre, mahkemelerdeki icra iflas dosyası sayısı 15 Nisan 2025 itibarıyla tam 23 milyon 147 bin 955'e ulaştı. Verilerdeki tırmanış dikkat çekici; dosya sayısı sadece Mart sonuna göre 162 bin adet artış gösterdi. Yılbaşından bu yana ise mahkemelerdeki icra iflas dosyası sayısı 891 bin 835 adet artış yaşadı.
KÜÇÜK BORÇLARIN ORANI BÜYÜK
Adalet Bakanlığı verilerine göre, icra dosyaları içerisinde nispeten küçük borçlardan oluşan ilamsız takiplerin (mahkeme kararı olmadan başlatılan işlemler) oranı yüzde 80'in üzerinde. Bu durum, borçların büyük bir kısmının küçük meblağlardan oluştuğunu gösteriyor.
BU SOSYAL YIKIMDIR
Verilere ilişkin sert açıklamalarda bulunan Yerli ve Milli Parti lideri Teoman Mutlu, yaşanan tablonun bir ekonomik krizden öte bir "sosyal yıkım" olduğunu savundu. Mutlu, "Evine haciz gelen baba susar… Çocuğuna harçlık veremeyen anne içi kan ağlar… Bu utanç milletin değil, bu düzenin utancıdır!" diye konuştu. Türkiye'nin borç sarmalında boğulduğunu vurgulayan Mutlu, belirli tutarın altındaki borçların devlet tarafından ödenmesi gerektiğini belirtti.
20 BİN TL ALTI BORÇLARI DEVLET ÖDESİN
Teoman Mutlu, iktidara seslenerek net bir çözüm önerisi sundu: "1 Ocak 2025 öncesi 20 bin TL altındaki tüm borçları devlet ödeyecek." Bu adımla yüz binlerce ailenin nefes alacağını ve ekonominin yeniden döneceğini savunan Mutlu, devletin milletine sahip çıkması gerektiğini vurguladı. "Herkesin devleti yeniden yanında olacak. Yalnız değilsin, biz buradayız" diyerek çözüm önerisini yineledi.
Hatırlanacağı üzere, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 2022 yılı Eylül ayında yaptığı açıklamada, 15 Ağustos 2022 öncesi icra takibi başlatılmış olup 2 bin TL’nin altındaki alacakların tasfiye edileceğini söylemişti. Bu kapsamda yaklaşık 10 milyon dosyanın sistemden çıkacağı bildirilmişti. Ancak istatistiklere göre her ne kadar icra iflas dosyası sayılarında gözle görülür bir azalma yaşansa da bu sayı 10 milyona ulaşmadı.