İç Anadolu Bölgesi’ne özgü olan Arabaşı Çorbası, aynı zamanda diğer bölgelerin bazı ilçelerinde de bilinir. Örneğin Afyon’un Emirdağ ilçesinde oldukça popüler olan Arabaşı Çorbası, damak çatlatan lezzetinin yanı sıra ilginç tüketme şekliyle de dikkat çeker. Kalabalık sofraların, hoş sohbetlerin aracı olan Arabaşı Çorbası, uzun yıllardır İç Anadolu mutfağının vazgeçilmez yemeklerinden biridir. İşte İç Anadolu’nun en ilginç yemeği, Arabaşı Çorbası’nın tarihçesi ve tarifi.

ic-anadolunun-en-ilginc-yemegi-arabasi-corbasi (2)

ARABAŞI ÇORBASI’NIN TARİHÇESİ

Yaygın olarak İç Anadolu Bölgesi’nde bilinen ancak bazı ilçelerde de tüketilen Arabaşı Çorbası, 13. Yüzyılda Karamanlı Beyliği’nde tören yemeği olarak ortaya çıktığı sanılmaktadır. Bugün genellikle Yozgat, Kayseri, Nevşehir ve Konya’da sıkça tüketilen bu yemek, Afyonkarahisar’ın Emirdağ ilçesinde de oldukça popülerdir. Özellikle kış aylarında yapılan Arabaşı Çorbası, kalabalık sofraların, hoş sohbetlerin ve misafirperverliğin sembolü olmuştur. Geçmişte keklik, bıldırcın gibi hayvanların etinden yapılan Arabaşı Çorbası, günümüzde tavuk etiyle yapılır. Arabaşı Çorbası, az pişirilmiş hamurun önce çorbanın içine atılması ardından çiğnenmeden çorbayla birlikte yutulmasıyla ünlüdür.

ic-anadolunun-en-ilginc-yemegi-arabasi-corbasi

Ankara'da "Suna Kan Keman Günleri" yoğun ilgiyle başladı Ankara'da "Suna Kan Keman Günleri" yoğun ilgiyle başladı

ARABAŞI ÇORBASI’NIN TARİFİ

Arabaşı Çorbası yapmak için; 2 Tavuk göğsü eti, 7 su bardağı su, 2 çay kaşığı salça, 2 tatlı kaşığı toz kırmızı biber, 20 gram margarin, 1 çorba kaşığı un, 1 limonun suyu, 1 tatlı kaşığı naneye ihtiyaç duyulmaktadır. Hamurun yapımı için ise; 7 su bardağı su, 1 su bardağı un ve tuz gerekir.

Hamuru yapmak için önce büyük bir tencereye atılmış 5 su bardağı suyun içine 1 çay kaşığı tuz ilave edin. Kalan 2 bardak suyu önce soğutun ardından una dökerek bulamaç haline getirin. Hazırladığınız unlu karışımı süzgeçten geçirerek kaynayan suya hızla karıştırarak ilave edin. Sürekli karıştırarak muhallebi kıvamında pişirin. Hamuru yaklaşık iki parmak kalınlığında bir tepsiye dökün ve ılınmaya bırakın. Hamurun dinlenmesi için buzdolabında 1 saat bekletin. Dinlendikten sonra hamuru kesin.

Çorba için ise tavuk etini büyük bir tencereye alın. 1 çorba kaşığı salça ve 1 tatlı kaşığı toz kırmızıbiberi sulandırılmış olarak tavuk etinin üzerine ekleyin. Etler yumuşayıncaya kadar pişirin ve parmak büyüklüğünde parçalara ayırın. Bir tavada margarini eritin ve unu kavurun. Kalan salça ve biberi ilave edin ve 3-4 dakika daha kavurmaya devam edin. Bu karışımı, sıcak tavuk suyuna karıştırarak ilave edin. Tavuk parçalarını da ekleyin. Bir taşım daha kaynatıp ocaktan alın.

Editör: Kadir Buğra Topkaya