Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB), Mansur Yavaş’ın 2024-2029 hedefleri doğrultusunda hayata geçirilen sağlık projelerine bir yenisini daha ekledi. ABB, Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek, sosyal destek alan ailelerin bireylerine yönelik ücretsiz HPV aşısı uygulamasını başlattı. Kadınlarda sıkça görülen rahim ağzı kanserine karşı yüksek koruma sağlayan bu aşıyla, Ankara’daki dezavantajlı kesimlerin sağlık hizmetlerine erişimi arttırıldı. 

Hpv Aşısında Ilk Adım Ankara’da Atıldı Ücretsiz Aşı Uygulaması Başladı!  (2)

TÜRKİYE’DE İLK ADIM ANKARA’DA ATILDI 

ABB Sağlık İşleri Daire Başkanı Mustafa Ünsal, Polatlı Postası İnternet Haber Sitesi'ne özel açıklamalarda bulunarak projeyi detaylandırdı. HPV aşısının önemine vurgu yapan Ünsal, dünya genelinde rahim ağzı kanserine karşı koruma sağladığını ve kanser riskini büyük oranda düşürdüğünü belirtti. ABB’nin bu öncü sağlık projesinin, Nisan ayında bilim kurulu tavsiyeleri doğrultusunda başladığını ve aşılamaya 2 Ekim'de geçildiğini ifade etti. 

ANKARA’DA BİLİM KURULU OLUŞTURULDU 

HPV aşısının koruma oranının yüzde 90’ın üzerinde olduğunu belirten Ünsal, “HPV aşısı kadınlarda sıkça görülen rahim ağzı kanserine karşı yüksek koruma sağlayan önemli bir önleyici tedbirdir. Bu bağlamda, biz de Ankara’da bir çalışma başlatarak Nisan ayında harekete geçtik” diye konuştu. 

Dünya genelinde senede 500 binden fazla kadına rahim ağzı kanseri tanısı konulduğunu vurgulayan Ünsal, bu hastalıktan dolayı 250 bin kadın hayatını kaybettiğini ifade etti. Rahim ağzı kanserine karşı önleyici adımlar atılması yönünde çalışmaların benimsendiğinin altını çizen Ünsal, bu doğrultuda, Ankara’da bir bilim kurulu oluşturduklarını açıkladı.  

Proje sürecine dair açıklamalarda bulunan Ünsal, şu ifadelere yer verdi: 

“Bilim kurulunda, Başkent Üniversitesi, Gazi Üniversitesi ve Hacettepe Üniversitesi gibi Ankara’nın önde gelen üniversitelerinden kadın doğum ve enfeksiyon hastalıkları alanındaki uzman hocalar yer aldı. Bu kurulun önerileri doğrultusunda, aşılamanın etkinliğinin daha yüksek olduğu için hedef yaş aralığını 9-30 yaş olarak belirledik. 30 yaşından sonra aşının koruyuculuğu düştüğü için bilimsel verilere dayanarak, bu yaş aralığını seçtik.” 

Hpv Aşısında Ilk Adım Ankara’da Atıldı Ücretsiz Aşı Uygulaması Başladı!  (3)

SOSYAL DESTEK ALAN AİLELERE ÖNCELİK TANINDI 

Ankara’da 9-30 yaş aralığında yaklaşık 85 bin kişi bulunduğunu dile getiren Ünsal, bu sayının tamamına aşılama yapılmasının belediye bütçesini zorlayacağının altını çizerek, “Proje kapsamında pozitif ayrımcılık yaparak, sosyal destek alan ailelerden başvuran kişilere öncelik tanıma kararı aldık. Sosyal destek alan vatandaşlardan yaklaşık 2 bin kişi bu aşıya başvuruda bulundu. Çalışmamızı sosyal medya ve kent ekranları gibi platformlardan duyurarak başvurular için web sitemizde bir form oluşturduk. Aşının uygulanması sırasında ortaya çıkabilecek komplikasyonları göz önünde bulundurarak süreci üniversitelerle iş birliği içinde yürüttük. Uzman hocalarımızın desteğiyle aşı sürecinin tüm ayrıntılarını titizlikle planladık” ifadelerine yer verdi. 

Başkentte su sporlarına olanak tanıyan tek doğal göl Başkentte su sporlarına olanak tanıyan tek doğal göl

AŞI TEMİNİ AÇIK İHALE İLE GERÇEKLEŞTİ 

HPV aşısı temini için açık ihale sürecine gidildiğini vurgulayan Ünsal, yalnızca ecza depolarının katılabileceği açık ihale oluşturduklarını yineledi. Bu ihale sonucunda, piyasa fiyatlarının altında bir maliyetle aşılar temin edildi. Temin sürecinin ardından ise aşılama uygulamaları Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde 2 Ekim itibarıyla başladı. O tarihten bugüne kadar yaklaşık bin kişiye aşı yapıldığını belirten Ünsal, “Bu süreçte ilçe belediyeleri de devreye girerek duyuruların yayılmasına katkıda bulundular” dedi. 

Projeyi 11 aylık bir sürede tamamlanmasını planladıklarını açıklayan Ünsal, bu sürenin sonunda yeni bir değerlendirme yapılarak, talep ve ihtiyaç doğrultusunda projeyi yeniden ele alacaklarını açıkladı. Polatlı Postası’na konuşan Ünsal, açıklamalarına şu ifadelerle devam etti: 

“Mansur başkanımız, 31 Mart yerel seçimlerinden önce Türkiye’de bu konuda ilk açıklamayı yaparak HPV aşısının önemini vurgulamıştı. Bu proje, 2024-2029 hedeflerimiz arasında yer alıyordu. Proje kapsamında, Türkiye genelinde 11 belediyeye teknik destek sağladık. Bu destekler aşının tedarik edilmesi, başvuruların toplanması, teknik altyapının sağlanması, soğuk zincir koşullarının korunması ve aşının güvenilir bir ortamda uygulanmasını içeriyordu. Özellikle üniversite hastanelerinde uygulama yapılması, aşının güvenli bir şekilde sunulması açısından büyük önem taşıyor.” 

“ANKARA’DA 25 İLÇE BELEDİYESİNİN TAMAMI DESTEK SAĞLADI” 

Ankara’da, Keçiören, Mamak, Akyurt, Çubuk, Elmadağ, Kalecik ve Polatlı gibi sosyal destek talebinin yüksek olduğu ilçelerden yoğun başvurular alınırken, toplam başvuru oranının yüzde 70’i metropol ilçelerden geldi. Duyuruların geniş kitlelere ulaştırılması için Büyükşehir Belediyesinin, ilçe belediyelerle sürekli iletişim içinde olduğunu vurgulayan Ünsal, "Sağlık müdürlükleriyle iş birliği yaparak, sosyal destek alan vatandaşlara doğrudan mesaj gönderdik ve duyurularımızın farklı kanallardan ulaşmasını sağladık. Bu projede, Ankara’daki 25 ilçe belediyesinin tamamı destek sağladı. Bu tür hizmetlerin siyaset üstü olması gerektiğine inanıyoruz ve çok uyumlu çalışıyoruz” diye konuştu. Ünsal, beklenenin üzerinde bir katılımla karşılaştıklarını belirterek, projeye olan ilginin yüzde 90 oranında gerçekleştiğini de sözlerine ekledi. 

Muhabir: SEMA TÜRKEL