Polatlı'da Emlak Vergisi ödemeleri için son tarih 2 Aralık! Polatlı'da Emlak Vergisi ödemeleri için son tarih 2 Aralık!

Ankara’nın Evren ilçesinde yer alan Hirfanlı Barajı kıyısındaki Cebirli Kazı Alanı, milyonlarca yıllık geçmişiyle önemli bir bilimsel keşif merkezi haline geldi. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’nin yürüttüğü kazılarda, Geç Miyosen Dönemi’ne ait omurgalı fosil kalıntıları gün yüzüne çıkarıldı.  

MİLYONLARCA YILLIK BİR GEÇMİŞE YOLCULUK 

Cebirli Lokalitesi, bölgenin geniş Neojen Dönemi’ne ait fosil kalıntılarını barındırıyor. Bu döneme ait fosiller, yalnızca Ankara ve çevresinin değil, aynı zamanda Kızılırmak Havzası boyunca tüm Anadolu’nun doğal ve evrimsel geçmişine ışık tutuyor. Özellikle hominoid fosillerinin bu bölge boyunca yaygın şekilde bulunması, bölgenin tarih öncesi faunasının çeşitliliğini ortaya koyuyor. 2020 ile 2023 yılları arasında dört kazı sezonu boyunca Cebirli Kazı Alanı’nda yapılan çalışmalarda, yaklaşık 240 fosil kalıntısı çıkarıldı. Kazı ekibinin, yüzey temizlik çalışmalarında ise tanımlanabilir nitelikte olan 171 fosil bulundu.  

Hirfanlı Baraj Gölü Kıyısında Fosil Hazinesi Cebirli Kazı Alanı  (2)

ANADOLU'NUN GÖÇ İZİ 

Cebirli Kazı Alanı’ndaki çalışmalar, Ankara Üniversitesi’ndeki öğrencilerin ve öğretim elemanlarını tarafından yürütülüyor. Cebirli Kazı Alanı, sadece fosil zenginliği ile değil, aynı zamanda göç yollarının izini sürmek için de önemli bir araştırma noktası oldu. Kazı alanı, deniz seviyesinden yaklaşık 850 metre yükseklikte, Hirfanlı Barajı’nın hemen kıyısında bulunuyor.  

Muhabir: SEMA TÜRKEL