Mardin’e gelen herkesin uğramadan gitmeyeceği yer olan Kasımiye Medresesi eşsiz hikayesi ile duyanları büyülüyor. Kendi döneminin en önemli yapılarından biri olan Kasımiye Medresesi, 1457 yılında yapıma başlanması ve 1502 yılında yapımının bittiği bilinmektedir. Kasımiye Medresesinde ibadet yapılabilecek mescit ve ders yapılabilecek odalar mevcuttur.

Polatlı 1926 - Ağrı 1970 maçını yönetecek hakem Emre Küçük'ün kartlarına dikkat Polatlı 1926 - Ağrı 1970 maçını yönetecek hakem Emre Küçük'ün kartlarına dikkat

En ilginç hikaye yeri ise Kasımiye Medresesinde bulunan havuzun hikayesidir. Medresede bulunan insanın ana rahmine düştüğü andan mahşer gününe kadarki hikayeyi ele alır. Suyun ilk olarak döküldüğü yer yeni doğan bir çocuğun ana rahmine düştüğü yer olarak nitelendirilir. Havuzda bulunan küçük alan kişinin çocukluğunu simgeler, Uzun yer ise hayat hikayesini ele alır. Sonunda suyun aktığı küçük delik ölümü ifade eder. Büyük olan havuzdaki uzun dar yol Sırat köprüsünü işaret eder. Tam ortadaki yer mahşer yerini işaret eder.

kasımıye med-2

Kasımiye Medresesinde bulunan bu hikaye sadece tek ilginç olan yanı değildir. Derslik odalarında bulunan kan lekeleri de vardır. Sultan Kasım tarafından yapılan bu medrese, Kasım’ın öldürülmesinden sonra kardeşinin tuttuğu yas ve kanlı göleğin duvara değmesi sonucu kan izinin duvara işlemesi ve asırlar geçse de o kanın olduğu duvara su dökünce tekrardan kırmızı rengi aldığı görülür.

ÇAĞRI ARCAKLIOĞLU

Editör: Çağrı Arcaklioglu