Ostim Enerjik ve BİYOYATDER iş birliğiyle, 19 Aralık Perşembe günü “Hayvansal Atıkların Geri Dönüşümü ve Biyogaz Tesislerinin Rolü” başlıklı çalıştay düzenlendi. Tarım ve hayvancılık açısından stratejik öneme sahip çalıştayda, biyogaz üretiminin önemi ve mevcut sorunları ele alındı. 

Çalıştayın açılış konuşmalarını Ostim Enerjik Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Çelik ve BİYOYATDER Yönetim Kurulu Başkanı Cemil Direkci yaptı. İki isim de biyogaz üretiminin enerji arz güvenliğinden çevre korumasına kadar birçok alandaki katkılarına dikkat çekerken, sektörün karşılaştığı zorluklara dair çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. 

Hayvansal Atıklardan Enerjiye 200 Milyon Ton Atık Ne Olacak  (1)

Muhtarları hedef aldılar: Polatlı’da “Bu kadarına da pes!” dedirten dolandırıcılık yöntemi! Muhtarları hedef aldılar: Polatlı’da “Bu kadarına da pes!” dedirten dolandırıcılık yöntemi!

“BİYOGAZ GÖRMEZDEN GELİNMEMELİ” 

Ostim Enerjik Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Çelik, konuşmasında Türkiye’nin yenilenebilir enerji yatırımlarında biyogazın yeterince dikkate alınmadığını ifade etti. “200 milyon ton hayvansal atığımız var ancak bu atıkları dönüştürecek yeterli tesis yok” diyen Çelik, biyogaz tesislerinin hem enerji üretiminde hem de organik madde kazanımında oynadığı kritik rolünü anlattı. “Doğru yöntemlerle atıklar ürüne dönüştürülebilir” diyen Çelik, kırsal bölgelerde enerji ihtiyacını karşılamak için biyogaz tesislerinin artırılması gerektiğini belirtti. Çelik, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: 

“Türkiye’nin toprakları organik madde bakımından oldukça fakir. Bu durumu iyileştirmek için biyogaz tesislerinden çıkan yan ürünlerin tarımda kullanılmasını sağlamalıyız. Biyogaz sadece elektrik üretmekle kalmıyor, toprak ve çevre için de değer üretiyor.” 

Hayvansal Atıklardan Enerjiye 200 Milyon Ton Atık Ne Olacak  (3)

“ELEKTRİKTEN DAHA DEĞERLİ ENERJİ ÜRETİYORUZ” 

BİYOYATDER Yönetim Kurulu Başkanı Cemil Direkci ise sektörde yaşanan ekonomik zorluklara dikkat çekerek, biyogaz tesislerinin stratejik önemine değindi. Direkci, “Biyogaz tesisleri sadece elektrik üretim merkezi değildir. Aslında biyometan ve karbonhidrat gibi daha değerli ürünler üretiyoruz” dedi. 

Direkci, 2021-2024 yılları arasında biyogaz sektöründe büyük bir ivme yaşandığını ancak son iki yılın ekonomik açıdan zorlayıcı geçtiğini belirtti. Mevcut tesislerin kapasite yetersizlikleri nedeniyle yeterli fayda sağlayamadığını ifade eden Direkci, Polatlı’nın hayvancılık potansiyeline dikkat çekerek, biyogaz tesislerinin bu bölgede stratejik bir rol üstlendiğini dile getirdi. 

Muhabir: SEMA TÜRKEL