Yaz aylarının gelmesiyle birlikte çiftçilerin harman dönemi yavaş yavaş başladı. Bu dönemde tarım işleri yoğunlaşan çiftçiler en çok kullandıkları aracı ise traktörleri. Yük taşımak ve toprağı işlemek için kullanılan traktörlerin ağır işlerde kullanılıyor. Bu yoğun iş temposu öncesi yapılacak bakımlar traktörün ömrünü uzatırken, çiftçinin de cebini koruyor. Bakım yapılamadan girilen hasat döneminde mekanik akşamlarda çıkabilecek problemler 60 bin liradan başlayıp 200 bin liraya kadar çıkabiliyor. İşlerinin yarıda kalmamasının isteyen ve masraftan kaçınmak isteyen çiftçiler son günlerde traktörlerine periyodik bakımlar yaptırıyor. 5 bin liradan başlayan bakımları uzmanlar şiddetle öneriyor.
“HASARLARDA MALİYETLER 60 BİN LİRAYLA BAŞLAR 200 BİN LİRAYA KADAR GİDER”
Harman dönemine girilmesiyle bir takım uyarılarda bulunan servis bakım müdürü Gürcan Erem, “Periyodik bakımlarını yaptırmaları zaten şart ve bunu doğru malzemeyle yapmalı. Yani piyasada bir sürü malzeme var ama bizim tavsiyemiz orijinal malzemeyle zamanında bakımlarının yapılması. Motorlarda problem olur, hararet sıkıntıları çıkabilir, hidrolik kısımlarında yapılması yağ filtreleri değişmesi, hidrolikleri çalışmaması en büyük sıkıntı olur. Zaten onların işi sadece hidrolikle. eski traktörlerde çok fazla tutmaz ama yeni traktörlerde bakımlar 5 bin ile 7 bin TL arasında tutuyor. Hasarlarda maliyetleri 60 bin lirayla başlar, 200 bin liraya kadar gider. Çünkü biz eski traktörlerde 60 bin liraya yakın revizyon malzemesi ve işçiliği alıyoruz. Yani bakımlarını tam olarak yaptırmayan doğru malzemeyle yaptırmayan insanların tam iş zamanı problem yaşadığını gördük” diye konuştu.
“HAVA FİLTRELERİNİ YEDEKLİ KULLANMALARINI TAVSİYE EDİYORUM”
Problemlerin kısa sürede çözülemediğinin altını çizen Gürcan Erem, zaman kaybı yaşan çiftlilerin işlerinin de yarıda kaldığını aksadığını belirtti. Erem, “Bu problemlerin çözülmesi bazen birkaç gün sürebiliyor. Bu da iş zamanı büyük problem yaratıyor. Çünkü yakıtlarına da çok büyük zarar olacak. Filtrelerin tıkanmasının, motora da büyük zararı var. Sıcaklarda yapabilecek çok fazla bir şey yok, motorun soğutma sistemi iyi çalışıyorsa problem yaşamazlar” ifadelerine yer verdi.
İHA