Ankara’nın kuzeybatısında yer alan ve 2020 yılında Sakin Şehir unvanını kazanan Güdül, tarihi ve kültürel değerlerini geleceğe taşımak adına 2016 yılında ilçeye önemli bir müzeyi kazandırdı. Ankara Kalkınma Ajansı Mali Destek Sürdürülebilir Kalkınma Programı kapsamında Güdül Kaymakamlığı tarafından hayata geçirilen Güdül Kent Müzesi, yerel halkın desteğiyle faaliyete geçti.

Halkın Emanetleriyle Dolu Bir Müze (1)

VATANDAŞLARIN KENDİ KULLANDIKLARI EŞYALAR MÜZEDE SERGİLENİYOR

Müze, Güdül’ün tarihini yansıtan sosyal, ekonomik ve kültürel değerleri gözler önüne seren koleksiyonlara ev sahipliği yapıyor. Ancak bu eserler, ne koleksiyonerlerden ne de başka bir müzeden temin edildi. Sergilenen her bir obje, ilçe sakinlerinin evlerinde yıllarca sakladıkları ve tarihi değer taşıdığına inandıkları eşyalar arasından seçildi. Güdül Belediyesi’nin çağrısıyla harekete geçen vatandaşlar, ellerindeki tarihi eşyaları müzeye bağışladı. Sandıklarda ve evlerin köşelerinde saklanan bu değerli parçalar,  Güdül’ün tarihine ışık tutuyor. 

Muhtarları hedef aldılar: Polatlı’da “Bu kadarına da pes!” dedirten dolandırıcılık yöntemi! Muhtarları hedef aldılar: Polatlı’da “Bu kadarına da pes!” dedirten dolandırıcılık yöntemi!

Halkın Emanetleriyle Dolu Bir Müze (3)

SON 100 YILLIK ESERLER MÜZEDE SERGİLENİYOR

Güdül Kent Müzesi Müdürü Mert Mutlu, müze hakkında Polatlı Postası İnternet Haber Sitesi'ne özel açıklamalarda bulundu. Vatandaşların son 100 yıla ait kendi evlerinde kullanmış oldukları; tarımsal aletler, radyolar, plaklar ve günlük kıyafetler gibi birçok eşyanın müzeye bağışlanması kararı ile Güdül Kent Müzesi'nin açıldığını belirten müze müdürü Mutlu, bu sene müzeye çok sayıda yerli ve yabancı ziyaretçinin geldiğini ifade etti. Müzenin 3 kattan oluştuğunu ifade eden Mutlu, giriş katın daha fazla tarımsal aletlerin yer aldığını, ikinci katta radyoların, Güdül'e ait olan bıçakların ve leblebi ustalarını anlatan eşyaların yer aldığını ifade etti. Müzenin alt katında atölye odalarının olduğunu ve sinema salonunun olduğunu söyleyen Mutlu, atölye odalarını daha çok arkeolojik kazı yapımı yapan öğrenciler tarafından kullanıldığını belirtti. Mutlu, önümüzdeki süreçlerde müzede yapılması planlanan bir projeyi açıkladı. 

Halkın Emanetleriyle Dolu Bir Müze (6)

ÇOCUKLAR ARKEOLOJİK KAZI YAPABİLECEK

Mutlu, ilerleyen zamanlarda, küçük çocukların kazı yapabilmeleri adına bahçeye küçük kum havuzu yapılacağını açıkladı. Bu proje ile çocukların kum havuzunda kazı çalışması yapabileceğini ifade etti.  Müzede bin 350 eser olduğunu belirten Mutlu, son zamanlarda müzenin yerli ve yabancı turistler tarafından ziyaret edildiğini vurguladı. "Biz Güdül Kent Müzesi'nde yerli ve yabancı turistleri ağırlıyoruz" diyen Mutlu, müzeye yalnızca Güdül halkının gelmediğini farklı şehirlerden ve yabancı ülkelerden gelen vatandaşlar tarafından da ziyaret edildiğini söyledi. Mutlu, "İlçe daha önce turizme kazandırılmamıştı. Turistler yavaş yavaş ilçeyi ziyaret etmeye başlıyor" dedi. 

Halkın Emanetleriyle Dolu Bir Müze (5)

Muhabir: KÜBRA AÇIKGÖZ