HAK-İŞ ve HİZMET-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, Bolu Kartalkaya'daki otel yangınına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

"İŞ KAZALARINDA ÖNEM ORANI YÜZDE 1'İN ALTINA DÜŞÜYOR" 

Arslan, sendikal örgütlülüğün iş kazalarında ölüm oranlarını önemli ölçüde azalttığını belirterek, “Sendikal örgütlenmenin olduğu iş yerlerinde iş kazalarında ölüm oranı yüzde 1’in altına düşüyor. Bu, hem iş kazalarını azaltıyor hem de kayıt dışı istihdamı engelliyor” dedi. Ayrıca, Türkiye’de iş kazalarının iş cinayetine dönüştüğünü ifade eden Arslan, işçi sağlığı ve güvenliği mevzuatının yeterli olduğunu ancak uygulamada eksiklikler olduğunu vurguladı.

Kızılcahamam'da Enerji Tasarrufu İçin "Küçük Bir Hatırlatma"! Kızılcahamam'da Enerji Tasarrufu İçin "Küçük Bir Hatırlatma"!

Bolu’daki yangını örnek göstererek, iş kazalarında sorumluluğun üstlenilmediğine dikkat çeken Arslan, “İş kazaları ve ölümler konusunda kanun var, ama bu kanun uygulanmıyor. Çalışanların hayatları hiçe sayılıyor” diye konuştu. Türkiye’nin işçi sağlığı ve güvenliği mevzuatının, özellikle tehlikeli işlerde uygulanmadığını ve bunun büyük bir sorun yarattığını ifade etti.

"DEMOKRATİK BİR ASGARİ ÜCRET BELİRLEME MEKANİZMASINA İHTİYAÇ DUYULUYOR" 

Arslan, kamuda çalışan işçilerin toplu sözleşme sürecinin başladığını ve HAK-İŞ olarak Türk-İş ile birlikte bu süreçte müzakereler yürüteceklerini belirtti. Ayrıca, asgari ücret tespit sürecine de değinerek, mevcut sistemin adil olmadığını ve daha demokratik bir asgari ücret belirleme mekanizmasına ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Bu konuda HAK-İŞ olarak bir sempozyum düzenleyeceklerini açıkladı.

Gelir dağılımındaki adaletsizliklere de dikkat çeken Arslan, Türkiye'nin OECD ülkeleri arasında en kötü gelir dağılımına sahip ülkelerden biri olduğunu belirtti. Vergi sisteminde de büyük bir eşitsizlik olduğunu ve bunun düzeltilmesi gerektiğini vurguladı. Arslan, vergi sisteminin adil, hakkaniyetli ve sosyal devlet anlayışına uygun şekilde yeniden düzenlenmesi gerektiğini söyledi.

Kaynak: İHA