Atatürk’ün Ankara’ya gelişinin 105. yılı kutlanıyor: “Bir Cumhuriyet Şarkısı” sinema filmi izleyiciyle buluştu Atatürk’ün Ankara’ya gelişinin 105. yılı kutlanıyor: “Bir Cumhuriyet Şarkısı” sinema filmi izleyiciyle buluştu

Türkiye, yükseköğretimde hem kapasiteyi artırarak hem de kalite odaklı bir anlayışı benimseyerek dünya çapında rekabetçi bir konuma ulaşmayı hedefliyor. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından yayımlanan 2024 Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu’na göre, akredite lisans programı bulunan üniversite sayısı 116’ya, toplam akredite program sayısı ise bin 209’a ulaştı.

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ 3. SIRADA

Rapora göre Türkiye’de akredite lisans programı sayısında liderliği 56 programla İstanbul Gelişim Üniversitesi üstlenirken, Sakarya Üniversitesi 55 programla ikinci, Hacettepe Üniversitesi ise 42 programla üçüncü sırada yer aldı. Akredite program sayılarında artış eğilimi dikkat çekerken, üniversitelerde bu oran 2018’de yüzde 6,89 iken, 2023 yılında yüzde 10,42’ye yükseldi.

YÖK Başkanı Erol Özvar, yükseköğretim sisteminde kaliteyi artırmayı hedefleyen stratejilere vurgu yaparak, doktora programlarının açılabilmesi için akreditasyon şartı getirildiğini açıkladı. Ayrıca fakülte, yüksekokul, enstitü ve diğer akademik birimlerin kurulmasında da aynı şartın aranacağını belirtti. Özvar, “2027 yılına kadar üniversitelerimizin tamamının akreditasyon süreçlerini tamamlamasını bekliyoruz” dedi. 

Türkiye, 350 bin uluslararası öğrencisiyle dikkat çekiyor. Ancak YÖK, bu sayının artmasının yanı sıra uluslararası öğrencilerin niteliklerinin de artırılmasını öncelikli hedef olarak belirledi. Özvar, “Eğer gerekli standartları oluşturmaz ve dünya ölçeğinde kaliteli bir altyapı sağlamazsak, Türk üniversitelerinin itibarı olumsuz etkilenebilir” diyerek yükseköğretimdeki rekabetin önemine işaret etti.

Akreditasyon süreçleriyle belirli standartları yakalamayı hedefleyen Türkiye, yükseköğretimde global standartları yakalamak ve sürdürülebilir bir başarı elde etmek için çalışmalarını hızlandırıyor. 2027 hedefleri doğrultusunda hem ulusal hem de uluslararası düzeyde güçlü bir eğitim ekosistemi inşa ediliyor.

Kaynak: İHA