Sonbaharın gelişiyle çiçekçilik sektörü durgun bir döneme girdi. Yaz aylarında düğünler ve açılışlardan gelen yoğun taleple hareketlenen çiçek satışları, Ekim ve Kasım aylarında düşüş yaşadı. Çiçekçiler, sonbahar ve kış aylarında azalan satışları telafi etmek için özel günlerin gelmesini bekliyor.

Güvenpark'ın Çiçekçileri, Umutlarını Öğretmenler Günü’ne Bağladı  (2)

"KASIM AYINDA İŞLER DURMA NOKTASINA GELİYOR"

Güvenpark’ta 24 yıldır çiçekçilik yapan esnaf Gürsel Akkurt, sonbaharın gelişiyle işlerin olumsuz etkilendiğini söyledi. Yaz aylarında düğünler ve iş yeri açılışları sayesinde hareketli bir dönem geçirdiklerini belirten Akkurt, Ekim ayının başından itibaren işlerin yavaşladığını, Kasım’da ise neredeyse durma noktasına geldiğini ifade etti. Kış aylarında çiçek satışlarının düştüğünü belirten çiçekçi Akkurt, bu dönemde işlerini ancak özel günlerin kurtardığını dile getirdi. Şu an iş yapabilmek için 24 Kasım Öğretmenler Günü’nü beklediğini söyleyen Akkurt, bu mevsimlerde ancak özel günlerde iş yapabildiklerini belirtti. Akkurt, konuya ilişkin yaptığı konuşmasında şu ifadelere yer verdi: 

“Sonbaharda işlerimiz olumsuz etkileniyor. Yaz aylarında düğünler ve iş yeri açılışları sayesinde çiçek satışından kar elde edebiliyoruz. Ancak Ekim ayının başından itibaren işlerimiz durgunlaşmaya başlıyor, 1 Kasım itibarıyla neredeyse tamamen duruyor. Kış aylarında iş yapamamamızın açığını özel günlerde kapatıyoruz. Öğretmenler Günü, yılbaşı, Sevgililer Günü, Kadınlar Günü gibi dönemlerde satışlarımız artıyor. Şu an Kasım ayında işlerimiz düşük seyrediyor, ama 24 Kasım Öğretmenler Günü’nü bekliyoruz. Bu gibi özel günler sayesinde açığımızı kapatabiliyoruz" ifadelerini kullandı.

Güvenpark'ın Çiçekçileri, Umutlarını Öğretmenler Günü’ne Bağladı  (3)

Mamak Belediyesi ile Ankara Üniversitesi arasında protokol Mamak Belediyesi ile Ankara Üniversitesi arasında protokol

“ÇİÇEKÇİLER ÖZEL GÜNLERİ SEVMEZ” 

" Hiçbir çiçekçi özel günleri sevmez” diyen  Akkurt, ülkede çiçek üretiminde bir düşüş yaşandığını belirterek bu durumunda arz talep dengesini etkilediğini ifade etti. “Biz çiçek alımlarını ihale usulüyle yapıyoruz. Özel günlerde sürüm fazla olduğu için fiyatlar fahiş şekilde yükseliyor” diyen Akkurt, örnek olarak normal bir günde 1 lira olan bir gülün özel günlerde 5 liraya çıktığını söyledi. Akkurt, “Ama ne yazık ki biz çiçekçiler bu dönemde bile emeklerimizin karşılığını tam anlamıyla alamıyoruz” dedi. 

Güvenpark'ın Çiçekçileri, Umutlarını Öğretmenler Günü’ne Bağladı 

“ÜRETİM AZALDI FİYATLAR YÜKSELDİ” 

Geçmiş yıllarda çiçek fiyatlarında mevsimsel değişiklikler olduğunu belirten Akkurt, üretimin az olması nedeni ile artık bu mevsimsel fiyat farkının ortadan kalktığını söyledi. Türkiye’de çiçek üretiminde bir azalma yaşandığının altını çizen Akkurt, bu durumun sebeplerini teker teker açıkladı. Akkurt, konuya ilişkin yaptığı konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: 

“İki yıl öncesine kadar yaz ve kış aylarında çiçek fiyatlarında mevsimsel değişiklikler oluyordu. Şimdi ise bu değişim ortadan kalktı, çünkü üretim azaldı. Eskiden bolluk vardı şimdi üretim az, talep fazla. Az ürün olunca ihalelerde fiyatlar ister istemez artıyor. Üretimin azalmasının pek çok nedeni var. Çiçek üreticileri, emeklerinin karşılığını alamıyor. İlaç fiyatları çok pahalı, sigortalı eleman maliyetleri yüksek, nakliye ücretleri artıyor. Bu gibi sebepler, çiçek üretiminin azalmasının en büyük faktörleri.” 

Muhabir: KÜBRA AÇIKGÖZ