Güneş yanığı cildin güneş ışığına yoğun bir şekilde maruz kalma durumudur. Yaz ve bahar aylarında çoğu kişinin sıklıkla karşılaştığı sorunlardan biri güneş yanığıdır. Güneş Yanığı Nasıl Oluşur? Güneş Yanığı Nasıl Geçer? Güneş Yanığına Ne İyi Gelir? Soruları en çok merak edilenler arasına girdi. İşte Güneş yanığı hakkında merak edilenler..
GÜNEŞ YANIĞI NASIL OLUŞUR?
Güneş yanığı yapay kaynaklardan ya da güneş ışığından gelen UV ışınlarına maruz kalınması nedeni ile oluşmaktadır. Bu ışınlar ise ciltte ağrılara ve kızarmış bir görünüm oluşmasına sebep olur.
UVA Işınları
UVA ışınları, dünyaya ulaşan ışınlarından yüzde 95’ini oluşturarak cildin derinlerine işler ve cilde zarar verir.
UVB Işınları
Güneş yanığına sebep olan UVB ışınları aynı zamanda da cilt kanserlerine neden olan en büyük etkenlerden birisidir. Uzmanlar bu sebepten dolayı UVB ışınlarından korunmak için uyarılarda bulunarak güneş kremlerinin kullanılmasını önermektedir.
UVC Işınları
Işınlar arasında en yüksek enerjili olarak bilinen UVC radyasyonu, güneşten gelen UVC ışınları ozon tabakasının engellemesinden dolayı dünyaya ulaşamaz. Bu ışına ulaşmanın tek yolu lazer ya da lamba kaynaklı meydana gelmektedir.
GÜNEŞ YANIĞI NASIL GEÇER, NE İYİ GELİR?
Güneş yanığını iyileştirmek için ilk önce vücut soğutulmalıdır ancak cilt doğrudan soğuya maruz bırakmak yanlıştır. Buz küpleri gibi aşırı soğuk maddeler ise kullanmak doğru değildir. Bunun yerine soğuk suya batırılmış bir havlu daha sağlıklı bir davranıştır. Güneş yanığı olan bölgeye uygulayacağınız soğuk kompres yanık kaynaklı ağrıların azalmasına neden olabilir. Bunun için soğuk kompres uygulamasını en az yarım saat ve güneş yanığı olan bölgedeki ağrı kesilinceye kadar uygulanmalıdır. Su tüketimini arttırmak ise çok önemlidir. Çünkü güneş yanığı nedeniyle ciltten sıvı kaybı fazla olur.
Güneş yanığı nedeniyle en bilindik yöntemlerden biri ise cilde soğuk yoğurt sürülmesidir. Yoğurt ciltte oluşan acıyı hafifletebilir ancak ciltte yanık nedeniyle oluşan iltihabı iyileştirici bir etkisi yoktur. Bilinmesi gereken ek olan bir durum ise süt ürünlerindeki bakteriler enfeksiyonları tetiklediği için yoğurt, peynir gibi besinleri cilde sürmemeliyiz. Diş macunu ise cilde sürmekten kaçınmanız gereken bir durumdur. Çünkü faydadan çok zarar getirmektedir.
Aloe vera güneş yanıklarında kullanılan tercih edilen bir bitkidir. Cildinize uygulayacağınız bitkinin jeli sayesinde güneş yanıklarının olumsuz etkilerini geçirebilirsiniz. Ayrıca aloe vera’nın iltihap giderici özelliği nedeniyle yanık bölgeye sürülmesi halinde iyileşme süreci hızlanmaktadır. Papatya çayının ruh sağlığı açısından faydası olduğu gibi güneş yanıkları içinde bir faydası vardır. Papatya çayını demleyip soğumaya bıraktıktan sonra cildinize uygulayarak iyileşme sürecini hızlandırabilirsiniz.
Şiddeti ve acısı daha düşük güneş yanıklarında ise sirkeyi kullanabilirsiniz. Soğuk banyo suyuna birkaç bardak sirke ekleyerek iyileşme sürecine fayda sağlayabilirsiniz. Daha yoğun semptomlar yaşıyorsanız eğer sirke kullanmanız doğru değildir.
Yanıklarınınız hızlı bir süreçte iyileşmesini istiyorsanız bir diğer yöntem ise bol giysiler giyerek vücudunuzu rahat bırakmaktır. Uygulanacak bu yöntem ile hassas bölgelerin daha rahat ve hızlı iyileşmesi sağlanmaktadır.
Güneş yanığından kaynaklı enfeksiyon riski bulunduğundan dolayı vücutta oluşan kabarcıkları patlatmayın. Su dolu olan kabarcıkların kendiliğinden sönmesini beklemelisiniz.
Yanık olan bölgelerinizin ise tekrardan güneşe maruz bırakmamanız gerekmektedir.