Uzmanlar, yapılan testler sonucunda en çok Covid-19, grip, solunum sinsityal virüsü (RSV) ve nezle virüslerine rastlandığını belirtiyor.

"KOLAYCA ETRAFINDAKİ BİRÇOK KİŞİYE BULAŞABİLİR"

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Balık, gribal enfeksiyonlardaki artışı ve hastaların genellikle benzer şikâyetlerle hastaneye başvurduğunu vurguladı. Prof. Dr. Balık, özellikle iş yerlerinde bu artışın daha belirgin olduğunu ve virüslerin solunum yoluyla bulaştığını söyledi. "Bir kişi hasta olduğunda, kolayca etrafındaki birçok kişiye bulaşabilir" dedi.

grip5

Benli yaylası kar altında masalsı bir diyara dönüştü Benli yaylası kar altında masalsı bir diyara dönüştü

"BAZI HASTALIKLAR DAHA AZ SEYREDEBİLİR"

Virüslerin yol açtığı hastalıkların belirtileri genellikle benzer olsa da, bazı hastalıklar daha ağır seyredebiliyor. Bu belirtiler arasında yüksek ateş, üşüme, kuru öksürük, boğaz ağrısı, kas ağrıları, yorgunluk, baş ağrısı, burun tıkanıklığı, terleme, nefes darlığı, mide bulantısı ve kusma bulunuyor. Özellikle Covid-19 ve RSV virüslerinde mide-bağırsak şikâyetlerinin daha fazla görülebildiği ifade ediliyor.

grip3

"RSV VE NEZLE İÇİN TEDAVİ YOK"

Prof. Dr. Balık, hangi virüsün etken olduğunu anlamanın ancak testle mümkün olduğunu belirtti. Bu amaçla yapılan solunum paneli testi sayesinde, hangi virüsün hastalığa yol açtığı kolayca tespit edilebiliyor. "Hastalık belirtileri gösteren kişilere bu test yapılmalı, Covid ve grip için erken müdahale edilerek ilaçlar başlanmalıdır. Ancak RSV ve nezle için tedavi yok, bu kişiler evde dinlenmeli ve hastalık geçene kadar izolasyona geçmelidir" diye ekledi.

grip1

MASKE KULLANIMINA DİKKAT

Uzmanlar, hastalık belirtilerinin ilk günlerinde hasta kişilerin kalabalıklara maskesiz karışmamaları, tokalaşmaktan ve kucaklaşmaktan kaçınmaları gerektiğini vurguluyor. Bu önlemler, hastalığın yayılmasını engelleyebilir ve toplum sağlığını koruyabilir.

Kaynak: Haber Merkezi