Gordion Antik Kenti tarihi Polatlılı öğrencilere düzenlenen geziler ile tanıtılmaya devam ediyor. Öğrenciler tarafından yoğun bir katılım ile gerçekleşen geziler ile Gordion Antik Kenti’nin tarihi anlatılmaya devam ediyor.
Kültür Mirası Eğitim programı ile düzenlenen gezilerde kültürel miraslarımızın gelecek nesillere aktarılması konusunda başarılı çalışmalar ortaya çıkıyor. Polatlılı öğrenciler Kültür Mirası Eğitim programı ile Gordion Antik Kenti’ni gezerek tarihi hakkında bilgiler aldı.
GORDİON PROJESİ KAZI HEYETİNDEN 3 ARKADAŞIN BEYİN FIRTINASI OLARAK BAŞLADI
ÇED (Kültürel miras eğitim programı) başkanı ve yürütücüsü Ayşe Sazman öğrencilere yaptığı konuşmasında şu ifadelere yer verdi; “Gordion Kazı ve Restorasyon Projesinin ayrılmaz bir parçası olan, 6-hafta süre ile devam eden KME Programı bu yıl 10 yaşına bastı. Programın en önemli amacı, çevre halkın Antik Frig kenti Gordion'un tarihi ve kültürel kıymetini öğrenmesi ve onu korumasıdır. Bu amaçla 2014 yılında temelini attığımız Program, Gordion Projesi Kazı heyetinden 3 arkadaşın beyin fırtınası olarak başladı. Programa, benimle beraber Pennsylvania Üniversitesinden Etnobotanist Naomi Miller, ve o dönemde Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesinden Arkeolog ve Müze Eğitimcisi Sayın Halil Demirdelen'in çalışmaları ile başladık. Program Gordion Kazı Başkanı Prof. Brian Rose'un teşviki ve Pennsylvania Üniversitesinin desteği ile devam etmektedir.”
ANADOLU’NUN KÜLTÜR ZENGİNLİĞİ KÜLTÜREL ALIŞVERİŞE DAYANIR
“Programa katılanlar Yassıhöyük ve civar köylerden seçilen orta okul, lise öğrenci ve öğretmenleri, daha sonra da üniversite öğrencilerinin ve Polatlı Belediye mensuplarının katılımı ile, Gordion'un tarihi peyzajını, kazıdan çıkan buluntuları ve kültür katmanlarını göstererek Gordion'un 3,000 yıllık tarihini farklı zamanlarda anlattık. Kültür zenginliğinin bir nedeni de Kültürlerarası alış veriş olduğunu gezilerimizde katılan anlatıyoruz. Örneğin, Anadolu’nun Kültür zenginliği kültürel alışverişe dayanır. Bir Örnek olarak, muhteşem Yazılıkaya- Midas Anıtını ele alabiliriz. Anıt yapıldığı zaman alt bölümünde, bir niş içine yerleştirilmiş, Friglerin Ana Tanrıçası MATAR'in küçük bir heykelinin olduğu yazılıdır. Diğer antik kültürlerin tanrıçası olan Kybele'nin de Matar ile aynı kökenden olduğu kuvvetle iddia edilmiştir.”
TARİHİ PEYZAJIN BOZULMASININ ÖNLENMESİDİR
“Gordion Kültür Mirası Eğitim Programının devamlılığını sağlamak-onun için bu ve benzer programların Orta Okuldan başlayarak, Lise ve üniversitelerde Tarih/Dünya Tarihi, Sosyal Bilgiler, Sanat Tarihi, İnsanlık Tarihi gibi derslerle birleştirilmesi gerekir. Milli Eğitim Bakanlığının bu konuyu duyarlılıkla gündeme almasının önemini vurguluyorum. Diğer bir önemli konu da Gordion Antik Kentin Korunmasının Sağlanması bunun bir çözüm yolu da yerel toplulukların, Polatlı Belediyesi, Ankara Belediyesi, Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Kültürel Miras Müdürlüğü ile elele çalışarak Koruma konusunun ciddiyetle ele alınmasıdır. Koruma konusunda çok önemli bir nokta da, Gordion'un çevresindeki tarım alanlarının tümülüsler ve Arkeolojik alanlara girmesinin durdurulmasıdır. Yani tarihi peyzajın bozulmasının önlenmesidir.”
HABER: KARDELEN ÇIKMAZ