Ankara'nın Altındağ ilçesinin Ulus semtinde yer alan tarihi Hacı Bayram-ı Velî Camii, asırlardır gönüllerin ve duaların birleştiği bir mekân olma özelliği taşıyor. Hicri 831 yılında (1427-1428) inşa edilen caminin ilk mimarı Mimar Mehmet Bey'dir. Cami, Bayram Sokak'ta Augustus Meydanı'nda, taş kaideli ve tuğla duvarlı kiremit çatılı bir yapı olarak varlığını günümüzde devam ettiriyor.
MİNARESİ, HACI BAYRAM-I VELİ'NİN TORUNU TARAFINDAN TAMİR EDİLDİ
Uzunlamasına dikdörtgen plana sahip olan Hacı Bayram-ı Velî Camii, doğusunda Augustus Tapınağı duvarına, güneyinde ise Hacı Bayram-ı Velî Türbesi'ne dayanmaktadır. 1429 yılında inşa edilen türbe, kare planlı ve sekizgen tamburlu olup, kurşun kubbe ile örtülüdür. Cami, ahşap ve ahşap üzerine kalem-işi süslemeleri ile çini süslemeleri bakımından oldukça zengin bir yapıdır. İç mekânda Nakkaş Mustafa Paşa'ya ait boyama nakışlar dikkat çeker. Caminin güneydoğu duvarında, kare planlı taş kaideli ve silindirik tuğla gövdeli iki şerefeli bir minare bulunur. Bu minare, 1714 yılında Hacı Bayram-ı Velî'nin torunlarından Mehmet Baba tarafından tamir edilmiştir.
BİNLERCE KİŞİNİN İBADET YAPABİLECEĞİ BİR CAMİ
Hacı Bayram-ı Velî Camii ve külliyesi, 1940 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilmiş ve en son Ankara Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde, tarihi dokusu bozulmadan orijinaline uygun olarak yenilenmiştir. 14 Şubat 2011 tarihi itibarıyla yeniden ibadete açılan cami, kapalı alanda dört bin beş yüz, açık alanda bin beş yüz olmak üzere, toplamda altı bin kişinin ibadet yapmasına uygun hale getirilmiştir.
HER CUMA HAYIR YAPILIYOR
Hacı Bayram-ı Velî Camii, tarihi ve kültürel değeri ile Ankara'nın önemli simgelerinden biri olmayı sürdürüyor. Her yıl binlerce yerli ve yabancı ziyaretçi, bu tarihi camiyi özellikle cuma günleri yoğun bir şekilde ziyaret ediyor. Adak dileyen vatandaşların uğrak noktalarından olan camide her cuma günü, duaların kabul olması ve adakların yerine getirilmesi için vatandaşlar tarafından, ziyaretçilere ikramlıklar dağıtılıyor. Yalnızca Türklerin değil, Ankara'ya farklı ülkelerden gelen yabancı turistlerin de ilgisini çeken tarihi cami, İslamiyet’in simgelerinden olması nedeniyle turistler tarafından caminin önünde fotoğraf çekimi yapılıyor.