Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2023 yılı verilerine göre Türkiye'de yıllık bal üretimi 115 bin ton olarak gerçekleşmiştir. Ülkemizde coğrafi işaret almayı başaran 29 tescilli bal çeşidi bulunmakta ve 27 bal çeşidi de tescil almayı beklemektedir.

Ankara Üniversitesinde uyum haftası başladı: İlk durak İş Bankası Müzesi Ankara Üniversitesinde uyum haftası başladı: İlk durak İş Bankası Müzesi

Bal üretiminin en fazla olduğu ilimiz Ordu'yu, Adana, Çanakkale, Sivas ve Kars takip ederken Mamak’taki lavanta balı üretimi, hem yerel hem de ulusal düzeyde büyük bir ilgi görmektedir. Lavanta balı sadece lavanta çiçeklerinin yetiştiği alanlardan elde edildiği için üretilen miktar az olsa da kalitesi çok yüksektir. Bal, balmumu, arı sütü, arı zehiri, polen ve propolis gibi insan sağlığına faydalı birçok ürünün elde edildiği lavanta balı hasadıyla Mamak bu alanda bir cazibe merkezi haline geliyor.

Gokceyurt 3

LAVANTA BALI RAHATLATIYOR VE SAKİNLEŞTİRİYOR

Normal bal birçok çiçekten elde edilen polenlerden meydana gelen bir lezzetken lavanta balı, lavantanın rahatlatıcı ve sakinleştirici etkilerini barındırdığından özel bir tüketici kitlesine sahip. Her ne kadar üretim hacmi görece küçük olsa da kalitesi ve lezzetiyle ön plana çıkan lavanta balından bu yıl elde edilen 150 kilo bal ve 100 şişe propolis, Mamak’ın bal üretimindeki potansiyelini bir kez daha gözler önüne serdi.

Gökçeyurt Lavanta Bahçesi’ndeki Bal Hasadı etkinliğine katılan Mamak Belediye Başkanı Veli Gündüz Şahin hem üretimden hem de eğitimlerden oldukça memnun olduğunu dile getirdi. Mamak’ta istihdamı arttırmak ve ilçeyi tarımsal faaliyetleriyle de ön plan çıkarmak isteyen Şahin, bal üretim süreçlerini yakından takip etti. Üretilen balın tadına bakan Şahin, bal süzme işlemi de gerçekleştirdi.

Gokceyurt 2

HEDEF 1000 KRALİÇE ARI

Mamak’ın tarımsal faaliyetlerindeki potansiyeli her geçen yıl artan üretimiyle dikkat çekiyor. Mamak Belediyesi Aile Merkezleri’nde verilen arıcılık eğitimi ile sertifika alan kursiyerler bu yıl 5 kilo polen ve 20 adet kraliçe arı üretti. Suni tohumlama yöntemiyle gelecek sene bu sayının 1000 kraliçe arı olması hedefleniyor. Yerel üreticiler yetiştiren ve ilçedeki istihdamı destekleyen Mamak Belediyesi Mamak’ın tarımda da merkez haline gelmesi için çalışmalarına devam ediyor.

Kaynak: BÜLTEN