Bakteri, parazit veya virüs içeren besinleri tüketme kaynaklı oluşan ve günlük hayatta yaygın olarak insanların karşılaştığı sorunlar arasında yer alan gıda zehirlenmesi, arama motorlarından araştırılıyor. Peki, gıda zehirlenmesine ne iyi gelir? nasıl geçer? detaylar haberimizde yer aldı.

Gıda zehirlenmesi nedir?
Gıda zehirlenmesi, tüketilen yiyecek ve içecekler aracılığıyla bakteri, virüs veya parazitlerin vücuda girmesi sonucu oluşan enfeksiyon veya intoksikasyon olarak tanımlanabilir. Yaygın bir sorun olarak görülen gıda zehirlenmesi genellikle mide ve bağırsak şikayetleriyle kendisini gösterir. Çoğunlukla hafif semptomlarla geçirilen gıda zehirlenmesinde nadiren ölüm vakaları da görülür.

Gıda zehirlenmesi neden olur?
Kontamine yiyecek ve içeceklerin tüketilmesi sonucu enfeksiyon şeklinde kendini gösteren gıda zehirlenmesi, ağrı, kusma ve ishal başta olmak üzere çeşitli belirtiler meydana getirir. Gıda zehirlenmesinin en temel sebeplerinden biri olan gıdaların tüketimindeki en önemli sorun kullanım tarihinin geçmiş olması olarak kabul edilir. Bakteri, virüs, parazitler ve toksin yapan küflerin neden olduğu gıda zehirlenmeleri vakalarında zehirlenmenin şiddeti önemlidir. Hafif seyreden gıda zehirlenmeleri genellikle kendiliğinden veya uygulanacak doğal yöntemlerle birkaç gün içinde geçebilirken daha şiddetli gıda zehirlenmeleri tıbbi müdahaleye ihtiyaç duyabilir.

Bunun yanı sıra besinlerin içine eklenen diğer yan maddeler de besinin yapısını değiştirip gıda zehirlenmesine sebebiyet verebilir. Hafif seyreden gıda zehirlenmeleri genellikle kendiliğinden veya uygulanacak doğal yöntemlerle birkaç gün içinde geçebilirken daha şiddetli gıda zehirlenmeleri tıbbi müdahaleye ihtiyaç duyabilir.

Bunlarla birlikte gıda zehirlenmesine neden olan durumlar ve organizmalar aşağıdaki gibidir:

Kontamine ve işlenmiş gıdaların içinde bulunan bakteriler
Şarküteri etleri veya yumuşak peynirlerde yer alan listeria
Kabuklu deniz hayvanlarının içerisindeki nörovirüs
Kümes hayvanları ve çiğ yumurtalarda bulunan salmonella
Ellerin gerektiği gibi yıkanmaması
Yemek pişirilen alanların düzgün dezenfekte edilmemesi
Yemeklerin sağlıklı bir şekilde depolanmaması
Bahsedilen tüm bu organizmalarla edilecek temas, kesin hasta olacağınız anlamında gelmez. Bu gibi durumlarda yaşlılar, bebekler, çocuklar ve bağışıklık sistemi zayıf kişiler olumsuz etkilenir ve gıda zehirlenmesi yaşayabilir.

Gıda zehirlenmesi belirtileri nelerdir?
Hastalık meydana getiren kontamine yiyecek ve içeceklerin tüketimiyle ortaya çıkan gıda zehirlenmesi vücutta aniden başlar. En yaygın belirtileri arasında bulantı, ishal ve kusma yer alır. Gıda zehirlenmesinin sebebine bağlı olarak meydana gelen semptomlar değişkenlik gösterebilir.

Gıda zehirlenmesi belirtileri şöyle özetlenebilir:

Mide rahatsızlığı
İshal
Kusma
Kanlı dışkı ile birlikte gelen ishal
Mide ağrısı ve kramp
Baş ağrısı
Ateş
Daha şiddetli seyreden gıda zehirlenmesi vakaları ise şu belirtileri verebilir:

Bulanık veya çift görme
Uzuvlarda hareket kısıtlılığı
Cilt uyuşması
Şiddetli halsizlik
Ses değişikliği

Gıda Zehirlenmesine Ne İyi Gelir? Gıda Zehirlenmesi Nasıl Geçer?
Gıda zehirlenmesi genellikle hafif seyreder ve kendiliğinden birkaç gün içinde geçer. Devam eden vakalarda uygulanacak yöntemler önemlidir. Gıda zehirlenmelerinde vücutta meydana en önemli değişimlerden biri su kaybıdır. Kusma ve ishal sonrası oluşan su kaybını telafi etmek gerekir. Bu doğrultuda bol su takviyesi ve yağsız sıvı alımı vücudun kaybettiği suyu geri getirmeye yardımcı olacaktır. Ayrıca kusma için de bulantıya iyi gelen ilaçlar tercih edilebilir.